Trianon, zsidók, Károlyi

2010. november 22., hétfő, 15:45 • Utolsó frissítés: 2010. november 22., hétfő, 20:12
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A Jobbik egy Károlyi Mihály-ellenes tüntetés után kipát nyomott a szobor Károlyi-fejére. Aztán megjött az ellentüntetés is, ahol Tamás Gáspár Miklós, továbbá Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök is megszólalt és visszautasították a Jobbik „kipázását”.

A probléma az, hogy a kipás Károlyi – bár egyrészt nagyon primitív akcióról van szó, másrészt jelzi a Jobbik valódi, a mainstream jobboldaltól eltérő ideológiai tartalmát, az antiszemitizmust – nem igazán zsidó ügy. (Ezt helyesen jegyzi meg régi vitapartnerem, az egyébként – legalább is a közéleti publicisztikáit tekintve – problematikus Naftali Krausz is a blogján.) Károlyi Mihály, aki Magyarország egyik legrégibb nemesi családjából származik, nem zsidó, a Jobbik politikát csinált abból, hogy a baloldalt és a Károlyi-korszak után következő Tanácsköztársaságot (itt ténylegesen sok zsidó származású vezető volt) lezsidózza, azaz a saját politikai-világnézeti kánonja szerinti legrosszabbal azonosítsa.

Az ellentüntetés résztvevői

Fotó:

A Mazsihisz elnöke magára veszi ezt a vádat s úgy érzi, hogy jelenlétével kell felvennie a harcot a szélsőjobboldallal szemben. Mivel május 15-én választás lesz a Mazsihisz berkein belül, az antifasiszta tüntetéseken való megmozdulás szavazatokat hozhat – feltételezésem szerint ezzel kalkulál a Mazsihisz vezetője.

Holott a zsidók itt úgy kerültek be a történetbe, mint Pilátus a krédóba. Ha megkérdezzük magunktól azt, hogy a magyar politika- és társadalomfejlődés más lett volna-e a zsidók történelmi jelenléte nélkül (hiába történelmietlen a kérdés), nemmel kell felelnünk. A Tanácsköztársaságot a frontról hazatérő katonák lázadása nélkül nem lehetséges megértenünk, hiába uszított a hatalomátvételt követelő radikális szociáldemokrata és kommunista tábor. Szintúgy nem lehet magyarázni a folyamatokat anélkül a gazdasági-társadalmi problémahalmaz nélkül, melyet a (vesztes) háború, Magyarország szük választójogi rendszere és egyben a földtulajdonlásból kizárt rétegei jelenítettek meg.

A zsidóságot pedig ugyanúgy sújtották a Tanácsköztársaság vallásellenes rendelkezései és intézkedései, mint más vallás követőit, hiába voltak a vezetők között jó páran zsidók. Még a vörös terrornak is voltak zsidó áldozatai, bár az ezt megtorló fehérterror főleg a zsidóság köréből szedte áldozatát. Nagyjából annak a gondolkodásmódnak az alapján, mely uralkodik a mai szélsőjobboldal táborában is, s amely az 1989 óta eltelt – s kétségkívül nem problémátlan – időt is a zsidóság „káros” térhódításával magyarázza. Ennek a jele, sőt szimbóluma a Károlyi fejére helyezett kipa. A gyógyír erre a bornírt és primitív történelemhamisításra nem lehet a zsidó szervezetek magyarázkodása, illetve csatlakozása a baloldali ellentüntetéshez. Inkább azon igyekezet, hogy múltunkat mítoszok és ellenmítoszok nélkül ismerjük meg, s kikerüljünk abból a hamis körből, melynek körforgása kizárólag makulátlan hősöket és Sátánokat teremt, történelmi nyereségünket kizárólag magunknak, míg veszteségeinket „másoknak” tulajdonítja.


Trianon, zsidók, Károlyi
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
 • 2014.04.24., 11:47

  Érti-e az LMP a saját szavazóit?

  Egyértelműen távolodik a hagyományos baloldali-liberális iránytól az elmúlt hetekben az LMP. Először Schiffer András nevezte hisztériának a német megszállás emlékműve elleni tiltakozást, majd szintén Schiffer beszélt arról, hogy az LMP „eurokritikus” kampányt fog folytatni. Két dolog képzelhető el: az LMP vagy nem ismeri saját szavazóit, vagy abban bízik, hogy a szavazótáboruk lecserélődött. De még az előbbi esetben is lehet szerencséjük.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 17:38

  Szabadság, Gábor, szabadság

  Csak ez számít, minden oda vezet, minden oda törekszik.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 12:30

  Heisler András válasza Bojár Gábornak

  A "magyarországi zsidóság" nem fasiszta vagy kurucinfós szöveg, hanem gyűjtőfogalom. A Mazsihisz elnöke reagál.

  Hozzászólások »
további posztok »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X