Betartunk: nem tartjuk be

2012. április 25., szerda, 13:17 • Utolsó frissítés: 2012. április 25., szerda, 13:45
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A strasbourgi döntést a kormánynak maradéktalanul végre kell hajtania. Hacsak nem akar maga is emlékeztetni azokra a korai vörös csillagosokra.

Úgy, szóval jönnek az új adók. Mobiladó minden sms után, tranzakciós illeték befizetésre, kifizetésre, átutalásra, kártyás vásárlásra, lesz baleseti és biztosítási adó, e-útdíj, és újra fizet az energiaszektor, azaz igen hamar nő megint a számlám. De van egy rossz hírem a büdzsé konszolidálói számára: ezeknek az elképzeléseknek a végrehajtásával én sajna nem értek egyet, úgyhogy mentesülök a fizetésük alól.

Az állam persze joggal kérdezi, hogy akkor most pontosan honnan is veszem azt a jelentős méretű arcot, ami a fenti bejelentést lehetővé tette. Hát, őtőlük. Navracsics Tibor ugyanis a minap közölte, mit gondol egy jogerős európai döntésről. "A magyar kormány nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletében foglaltakkal, és fenntartja álláspontját" - áll a jelentésben, úgyhogy szépen nem fizetnek június 8-ig egy kanyi kártérítést sem a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a Munkáspárt 2006 korábbi elnökének.

Az előbb elfelejtettem jelezni, hogy én a fenti adókon kívül nem értek egyet azzal sem, hogy az idén is szja-bevallást kell eszközölnöm, eü- és nyugdíjjárulékot kell fizetnem, a szomszédnak vissza kéne adnom a fűnyíróját, és ott van még az a tavalyi parkolási bírság is. Ezeket akkor most szépen hanyagoljuk, hiszen fenntartom álláspontomat, ami az, hogy ezekre semmi szükség. Egyúttal alaptörvény-módosítást kezdeményezek, a következő értelemben:

Magyarország garantálja, hogy alkotmányos jogrendjét, hatályos törvényeit állampolgári jogon kizárólag azoknak kell betartaniuk, akik az adott jogszabály, jogrend tartalmával egyet is értenek.

Hosszú hónapok óta, de az is lehet, hogy lassan két éve megy a huzavona arról, mikor tudjuk már aláírni az IMF-szerződést, illetve mikor teljesítjük már végre azokat a nyilvános feltételeket, amelyeket az unió szabott ránk, hogy ha azok megvannak, jöhet a lóvé (amire amúgy sem vagyunk ráutalva, hiszen a Lehel-piacról tudjuk magunkat finanszírozni). Orbántól mást sem hallunk, mint azt, hogy ő vár, őtőle bármikor jöhet az IMF, ha annyira akar. Ellenben most először mondta ki nyíltan kormányzati ember, hogy NEMBAZMEG, nem csinálunk meg valamit, mert NEMAKARJUK, úgyhogy NEM.

Az igazán érdekes az, hogy a Navracsics-féle dokumentum nem elégszik meg a szimpla betartás közlésével, hanem szükségesnek látja meg is indokolni, miért nem hajtja végre azt, ami pedig kötelező lenne, hiszen hazánk ugye nemzetközi jogot sértett, holott aláírója az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Az indoklás egyszerűen a hatályos magyar jogszabályra hivatkozik: "A Büntető törvénykönyv (Btk.) hatályos szövege szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz - ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg -, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő." Különben is, más országokban is van ilyen törvény.

A kormányzat sem stupid, pontosan tudja, a közleményben fel is sorolja, milyen szankciókkal jár a strasbourgi döntés: a vörös csillagot hordó politikusnak 4 ezer euró kártérítés jár, plusz 2400 euró perköltség, késés esetén "az Európai Központi Bank marginális kamatlábát három százalékponttal meghaladó mértékű kamatot kell fizetni", és a legszebb, hogy "az Európa Tanács egyes tagállamainak külügyminisztereiből álló miniszteri bizottság mindaddig napirenden tartja az ügy vizsgálatát, amíg az érintett ország nem hajtja végre az ítéletet". 

Hiányzik ez az országnak éppen most? Nem. Mégis megcsinálják? Hülye kérdés.

Akkor most van itt az ideje, hogy megállapítsuk: a strasbourgi döntés a szólásszabadságot védi ugyan, ami rendben van, de az alapjául szolgáló, pár évvel ezelőtti Vajnai-határozat botrányos és penetráns, mert ártalmatlanítja a vörös csillag által szimbolizált jelentős borzalmat, érzéketlen a totalitárius rezsimek áldozatai iránt, és ami legalább ennyire súlyos, egy szuverén tagállam helyett akarja eldönteni, hogyan viszonyul saját történelméhez, a múlt feldolgozásához, szimbólumaihoz.

A kormánynak abban teljesen igaza van, hogy a vörös csillag nem valami jószándékú, humanista társadalmi reform jelképe, hanem egy közel százmilliós hullahegyet produkáló gonosz, emberellenes ideológia szimbóluma. A lényeg az, hogy ezt a kulturális hulladékot a horogkereszttel egy csomagban illene kezelni, akár tiltjuk, akár nem (egyébként nem, ne tiltsuk, engedjünk mindenkit olyan szimbólumot hordani, amilyet csak akar).

Ha a kormány feladata pusztán annyi volna, hogy valami multiple choice teszten beikszeli, "Egyetért", "Nem ért egyet", "Részben ért egyet" az emberi jogi bíróság döntésével, akkor megállapíthatnánk, hogy a közlemény egy kicsit bő lére eresztve, de teljesíti a feladatot. Az adott helyzetben azonban egy kicsit más az elvárás a végrehajtó hatalom iránt: ki kell mondaniuk, hogy esetleges fenntartásaikkal együtt természetesen maradéktalanul eleget tesznek a strasbourgi testület ítéletének. A polgári engedetlenség öntudatos, morális egyéneknek van fenntartva, nem amúgy is mélyen immorális kormányzatok számára, na még csak az kéne.

A vonatkozó európai szerződést ugye mi magyarok is aláírtuk, pro forma még mindig jogállam volnánk, különben is, ha ezt felrúgják, mi alapján várnak majd törvénytiszteletet bárki mástól? Pláne, ha ezzel a, khm, szelektíven jogkövető magatartással valahogy pont olyannak tűnnek, mint azok a korai vörös csillagosok.
4 HOZZÁSZÓLÁS
2012. május 19., 13:22 Kferkó

Kedves Levelezők!

Nem vagyok annyira szemellenzős, hogy azt állítsam, az egyik politikai oldal betartja az ígéreteit a másik pedig nem. Olyan is van, amikor egyenesen butaság betartani a korábbi politikai ígéreteket, mert abból még sokkal nagyobb baj lehet, mint a nem betartásból (Lásd Medgyessy Péter esete).
Én most úgy látom, hogy folyik a nagy politikai-gazdasági ügyeskedés itthon és külföldön is, hogy minél kevesebb negatív hatással usszuk meg a gazdasági válságot. És nálunk még bizony nem csökkentették sem a közalkalmazottak fizetését sem a nyugdíjakat, ahogyan például már Romániában is rákényszerültek. És manapság már ez is eredmény egy olyan nagyon kitett országnak mint Magyarország.

Üdv.

Kferkó

2012. április 26., 13:17 Demeter János

Megy a találgatás a kommancsoknál,hogy mi lesz,hogy lesz? Gyerekek,még a Heineken sör is be lesz tiltva.

2012. április 25., 16:57 Kovács László

a fideszes kormánynak és vezetőjének még azt sem lehet hinni amit kérdez,nem még amit mond.Kíváncsi vagyok ha majd a Szlovákiai állampolgársági törvény miatt az ott hozott ítéletet a Szlovákok nem fogják betartani akkor mit fognak mondani

2012. április 25., 16:09 tiborc2012

Nem hiszem, hogy orbánnak szándékában áll betartani, amit igér vagy amire vállakozik. nem ezt szoktuk meg 20 év alatt és az utóbbi 2 évben főleg nem. a választóinak tett igéretét is elfelejtette másnap,
és sem az adócsökkentésből sem egyéb igéretéből semmi sem lett, sőt pont ellenkezője történt az igérnek. hülyitésnek, időhuzásnak magyarán szinjátéknak tűnik az egész mutatvány, a birkanyáj és csahosok kórusa örül hogy orbán megint átverte az EU-t(is), de a fekete levest sajnos nem a kártevők isszák meg, hanem lenyomják a nép torkán.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Betartunk: nem tartjuk be
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
további posztok »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X