Seres László
Seres László

A strasbourgi döntést a kormánynak maradéktalanul végre kell hajtania. Hacsak nem akar maga is emlékeztetni azokra a korai vörös csillagosokra.

Úgy, szóval jönnek az új adók. Mobiladó minden sms után, tranzakciós illeték befizetésre, kifizetésre, átutalásra, kártyás vásárlásra, lesz baleseti és biztosítási adó, e-útdíj, és újra fizet az energiaszektor, azaz igen hamar nő megint a számlám. De van egy rossz hírem a büdzsé konszolidálói számára: ezeknek az elképzeléseknek a végrehajtásával én sajna nem értek egyet, úgyhogy mentesülök a fizetésük alól.

Az állam persze joggal kérdezi, hogy akkor most pontosan honnan is veszem azt a jelentős méretű arcot, ami a fenti bejelentést lehetővé tette. Hát, őtőlük. Navracsics Tibor ugyanis a minap közölte, mit gondol egy jogerős európai döntésről. "A magyar kormány nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletében foglaltakkal, és fenntartja álláspontját" - áll a jelentésben, úgyhogy szépen nem fizetnek június 8-ig egy kanyi kártérítést sem a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a Munkáspárt 2006 korábbi elnökének.

Az előbb elfelejtettem jelezni, hogy én a fenti adókon kívül nem értek egyet azzal sem, hogy az idén is szja-bevallást kell eszközölnöm, eü- és nyugdíjjárulékot kell fizetnem, a szomszédnak vissza kéne adnom a fűnyíróját, és ott van még az a tavalyi parkolási bírság is. Ezeket akkor most szépen hanyagoljuk, hiszen fenntartom álláspontomat, ami az, hogy ezekre semmi szükség. Egyúttal alaptörvény-módosítást kezdeményezek, a következő értelemben:

Magyarország garantálja, hogy alkotmányos jogrendjét, hatályos törvényeit állampolgári jogon kizárólag azoknak kell betartaniuk, akik az adott jogszabály, jogrend tartalmával egyet is értenek.

Hosszú hónapok óta, de az is lehet, hogy lassan két éve megy a huzavona arról, mikor tudjuk már aláírni az IMF-szerződést, illetve mikor teljesítjük már végre azokat a nyilvános feltételeket, amelyeket az unió szabott ránk, hogy ha azok megvannak, jöhet a lóvé (amire amúgy sem vagyunk ráutalva, hiszen a Lehel-piacról tudjuk magunkat finanszírozni). Orbántól mást sem hallunk, mint azt, hogy ő vár, őtőle bármikor jöhet az IMF, ha annyira akar. Ellenben most először mondta ki nyíltan kormányzati ember, hogy NEMBAZMEG, nem csinálunk meg valamit, mert NEMAKARJUK, úgyhogy NEM.

Az igazán érdekes az, hogy a Navracsics-féle dokumentum nem elégszik meg a szimpla betartás közlésével, hanem szükségesnek látja meg is indokolni, miért nem hajtja végre azt, ami pedig kötelező lenne, hiszen hazánk ugye nemzetközi jogot sértett, holott aláírója az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Az indoklás egyszerűen a hatályos magyar jogszabályra hivatkozik: "A Büntető törvénykönyv (Btk.) hatályos szövege szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz - ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg -, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő." Különben is, más országokban is van ilyen törvény.

A kormányzat sem stupid, pontosan tudja, a közleményben fel is sorolja, milyen szankciókkal jár a strasbourgi döntés: a vörös csillagot hordó politikusnak 4 ezer euró kártérítés jár, plusz 2400 euró perköltség, késés esetén "az Európai Központi Bank marginális kamatlábát három százalékponttal meghaladó mértékű kamatot kell fizetni", és a legszebb, hogy "az Európa Tanács egyes tagállamainak külügyminisztereiből álló miniszteri bizottság mindaddig napirenden tartja az ügy vizsgálatát, amíg az érintett ország nem hajtja végre az ítéletet". 

Hiányzik ez az országnak éppen most? Nem. Mégis megcsinálják? Hülye kérdés.

Akkor most van itt az ideje, hogy megállapítsuk: a strasbourgi döntés a szólásszabadságot védi ugyan, ami rendben van, de az alapjául szolgáló, pár évvel ezelőtti Vajnai-határozat botrányos és penetráns, mert ártalmatlanítja a vörös csillag által szimbolizált jelentős borzalmat, érzéketlen a totalitárius rezsimek áldozatai iránt, és ami legalább ennyire súlyos, egy szuverén tagállam helyett akarja eldönteni, hogyan viszonyul saját történelméhez, a múlt feldolgozásához, szimbólumaihoz.

A kormánynak abban teljesen igaza van, hogy a vörös csillag nem valami jószándékú, humanista társadalmi reform jelképe, hanem egy közel százmilliós hullahegyet produkáló gonosz, emberellenes ideológia szimbóluma. A lényeg az, hogy ezt a kulturális hulladékot a horogkereszttel egy csomagban illene kezelni, akár tiltjuk, akár nem (egyébként nem, ne tiltsuk, engedjünk mindenkit olyan szimbólumot hordani, amilyet csak akar).

Ha a kormány feladata pusztán annyi volna, hogy valami multiple choice teszten beikszeli, "Egyetért", "Nem ért egyet", "Részben ért egyet" az emberi jogi bíróság döntésével, akkor megállapíthatnánk, hogy a közlemény egy kicsit bő lére eresztve, de teljesíti a feladatot. Az adott helyzetben azonban egy kicsit más az elvárás a végrehajtó hatalom iránt: ki kell mondaniuk, hogy esetleges fenntartásaikkal együtt természetesen maradéktalanul eleget tesznek a strasbourgi testület ítéletének. A polgári engedetlenség öntudatos, morális egyéneknek van fenntartva, nem amúgy is mélyen immorális kormányzatok számára, na még csak az kéne.

A vonatkozó európai szerződést ugye mi magyarok is aláírtuk, pro forma még mindig jogállam volnánk, különben is, ha ezt felrúgják, mi alapján várnak majd törvénytiszteletet bárki mástól? Pláne, ha ezzel a, khm, szelektíven jogkövető magatartással valahogy pont olyannak tűnnek, mint azok a korai vörös csillagosok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!