szerző:
hvg.hu

A melegek integrációja mellett szólalt fel a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról hazatérő Ferenc pápa, aki azt mondta, nincs joga ítélkezni a homoszexuálisok felett.

"Ha egy ember meleg, keresi Istent és jószándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" – mondta Ferenc pápa vatikáni újságíróknak hétfőn a BBC szerint, miután visszatért a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról. A pápa azt mondta, a homoszexuális papoknak meg kell bocsátani, és el kell feledni a bűneiket.

"A katolikus egyház katekizmusa világosan elmagyarázza ezt" – mondta Ferenc pápa. "Azt írja, a melegeket nem szabad kirekeszteni, hanem intergálni kell őket a társadalomba" – mutatott rá az egyházfő, aki hozzátette, nem az a baj, ha valaki homoszexuális, hanem az, ha valaki emellett kampányol, éppúgy, mint ha valaki a kapzsi emberek, a politikai oldalak, vagy a szabadkőművesek mellett kampányol.

Ferenc pápa még a riói világtalálkozón
©

A nők egyházban betöltött szerepéről a pápa azt mondta, nagyobb szerepet szán nekik, mint hogy jótékonysági szervezetek elnökei legyenek, a nők pappá szentelésével kapcsolatban azonban az egyház világosan kinyilvánította, hogy ez az út nem járható.

A vatikáni bankkal kapcsolatos botrányról a pápa azt mondta, "becsületesnek és átláthatónak" kell lennie, és hogy meg fogja hallgatni az általa felállított vizsgálóbizottság véleményét arról, hogy a bankot meg lehet-e reformálni, vagy teljesen be kell zárni. "Nem tudom még, hogy mi lesz a bankkal. Egyesek szerint az a jobb, ha bank marad, mások szerint egy jótékonysági alappá kellene alakítani, megint mások szerint be kell zárni" – mondta a pápa.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!