szerző:
hvg.hu/MTI

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint a hiányos ellenőrzés miatt a menekültek között rejtőzhettek el terroristák, akik így jutottak be az országba.

A schengeni rendszert "megkérdőjelezi (...), ha Európa nem teljesíti kötelezettségeit" a határok védelmében – véli a francia miniszterelnök, aki szerint a véres párizsi merényletek kitervelői közül egyesek "a menekültválságot kihasználva" szivárogtak be Franciaországba. Manuel Valls kormányfő a France 2 közszolgálati csatornán azt latolgatta, hogy milyen körülmények tették lehetővé, a párizsi terrortámadás feltételezett kitervelői számára, hogy többször is oda-vissza megforduljanak Európa és Szíria között.

A francia köztévébe az európai igazságügyi és belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának előestéjén meghívott Manuel Valls, azt követelte, "hogy minden, Franciaországgal határos ország maximálisan teljesítse kötelezettségét". Egy holland javaslat szerint szűkebbre kellene vonni a jelenlegi schengeni övezeten belül a szabad határátlépés lehetőségét, amiből az első tervek szerint Magyarország is kimaradna. A francia miniszterelnök emlékeztetett, hogy a merénylők közül "mások Belgiumban éltek már. Megint mások pedig – szeretnék emlékeztetni rá – Franciaországban" – utalva ezzel a félresikerült integrációs poltikiára.

Közben a francia államfő hivatala csütörtök este bejelentette, hogy Francois Hollande államfő parancsot adott az Iszlám Állam szervezete elleni szíriai és iraki légicsapások "fokozására". Hollande hat nappal azután adta ki a parancsot, hogy a dzsihadista szervezet magára vállalta a múlt pénteki, több mint 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorcselekmények elkövetését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!