szerző:
hvg.hu

Egy orosz SZU-24-es vadászgépet lőtt le kedden a török légierő a szír-török határnál. A repülő egy latakiabeli falu közelében zuhant le, a pilóták katapultálhattak, egyiküket elfogták. A másik pilótát még keresik, de helyi lázadók azt állítják, hogy megölték. Az első hírek szerint a gépet a török légierő F-16-osai lőtték ki, mert megsértette a légteret. Két gép is megsérthette a légteret török tisztviselők szerint. Először fordul elő, hogy egy NATO-tagállam orosz gépre tüzel a szíriai konfliktusban. A NATO rendkívüli ülést hívott össze a hírre. Putyin kemény hangú tévébeszédben ostorozta a törököket.

Vadászrepülő zuhant le kedd reggel a szír-török határon – adta hírül a török média, a TASZSZ orosz hírügynökség és a Xinhua kínai hírügynökség. Az első hírek még bizonytalanok voltak abban, hogy milyen felségjelű gép volt a kilőtt SZU-24-es (mivel ilyen gépük a szíreknek és az oroszoknak is van), délelőtt az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy orosz gépről van szó.

Bár a pilóták hivatalos források szerint katapultáltak, a Twitteren egy állítólagos halott orosz pilótáról szóló képek kezdtek terjedni. Sőt szíriai lázadók egy felvételt is eljuttattak a Reutershez, amelyen állításuk szerint a halott pilóta látható. A német Focus Online szerint a lázadók azt állítják, ők ölték meg az orosz pilótát.

Tíz figyelmeztetés után lőttek?

A törökök azt állítják, hogy az orosz gép megsértette a légterüket, és F-16-os vadászgépeik öt perc alatt tíz figyelmeztetést küldtek a harci gépnek, mielőtt kilőtték. Török tisztviselők szerint két orosz gép is megsérthetette a légteret, a légierő csak az egyiket lőtte le. Hozzátették: nem Oroszország ellen irányult az akció, hanem a légtér védelmére.

Az incidens egybeesik Ahmet Davutoglu bejelentésével az új török kormánytagokról.

Ez az első alkalom, hogy a szíriai konfliktusban tűzharc alakult ki egy NATO-tagállam és Oroszország között - mutat rá a Guardian. Török kérésre a NATO úgy döntött, hogy még kedden rendkívüli ülést hív össze a légi incidens ügyében.

Putyin: Hátba szúrtak minket

Az orosz elnök tévébeszédben reagált az incidensre: szerinte a harci gép lelövésével hátba szúrták őket a "terroristák cinkosai". A Szu-24-es lelövésének súlyos következményei lesznek - közölte, Törökországot pedig azzal vádolta, hogy a NATO-t az Iszlám Állam szolgálatába állítja. Putyin beszédének további részleteit itt olvashatja.

A török hadsereg egy térképet is közzétett a SZU-24-es általa rögzített útvonaláról, hogy ezzel bizonyítsa a légtérsértést. A szürke rész a tenger, a világoskék vonaltól északra Törökország, délre Szíria található. A piros vonal mutatja az orosz harci gép útját.

A török hadsereg vezérkara szerint a SZU-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen -  a török határtól 11,5 kilométerre -  csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez.

Az oroszok szerint azonban a gép nem sértett légteret, mert Szíria fölött repült 6 ezer méteres magasságban, és ezt a földi radarok is rögzítették. Ráadásul az oroszok szerint feltehetően a földről lőtték le a gépüket. Az orosz védelmi minisztérium szerint az incidens további vizsgálatokat igényel.

A gép a Latakia tartománybeli Yamadi falunál zuhant le. Szemtanúk két pilótát láttak a föld felé ejtőernyőzni. Egy fotó is készült az egyik ejtőernyősről. A török híradások szerint a pilóták egyikét elfogták a szíriai türkmén kisebbség környékbeli harcosai, a gép személyzetének másik tagját még orosz katonai helikopterekkel keresik.

Latakiában a szíriai kormányerők és a fegyveres lázadók rendszeresen összecsapnak, a területet orosz és szír harci gépek is bombázzák.

A két, ejtőernyővel ereszkedő pilóta
©

Október elején Ankara kétszer is bekérette az orosz nagykövetet, miután orosz harci gépek a szír határnál többször is megsértették a török légteret. A gépeket török F-16-osok kísérték ki. Akkor a törökök felszólították az oroszokat arra, hogy óvakodjanak a határsértések megismétlődésétől, máskülönben felelősek lesznek bármilyen, nem kívánt incidensért. Október 16-án pedig egy orosz gyártmányú, bár vitatott hovatartozású drónt lőtt le a török légierő, akkor megígérték a törökök, hogy ha legközelebb repülőgép jön át, azt is le fogják lőni.

Oroszország szeptember végén indított légi hadjáratot a Bassár el-Aszad szír elnök ellen harcoló erők, köztük az Iszlám Állam ellen.

A SZU-24-es, azaz a Fencer

A SZU-24 - NATO kódnevén Fencer - szovjet-orosz kétszemélyes, változtatható nyilazású szárnyú, légi utántöltésű, nagy teljesítményű fedélzeti számítógéppel felszerelt vadászbombázó. Földközeli szárazföldi és tengeri célpontok elleni nappali és éjszakai rakéta- és bombatámadások végrehajtására tervezték. Ebbe a géptípusba építették be először a Puma navigációs rendszert.

A gép fegyverzetéhez bombák, irányítható és nem irányítható rakéták, illetve különböző kaliberű ágyúk tartoznak.

©

A Pavel Szuhojról elnevezett repülőgépgyárban és tervezőirodában tervezték az 1960-as években, 1975-ben állították hadrendbe. Sorozatgyártását 1971-ben kezdték meg Komszomolszk-na-Amure repülőgépgyárában és a novoszibirszki Cskalov üzemben, majd a novoszibirszki gyárban 1983-ban áttértek a gép továbbfejlesztett változatának, a Szu24M-nek a gyártására, amelynek a sorozatgyártása 1993-ig folytatódott, amikor áttértek egy újabb korszerűsített változat, a SZU-24MK gyártására.

Az 1988-1992-es években SZU24MK típusú gépeket Algéria, Líbia, Irán, Irak és Szíria is vásárolt Oroszországtól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!