szerző:
hvg.hu

A WDR munkatársa azt állította, hogy több német közszolgálati rádiónak is kiadták az utasítást, hogy a menekültügyben a kormány álláspontját támogatva számoljanak be a hírekről. Claudia Zimmermann már azt mondja: hülyeségeket beszélt, mert nyomás volt rajta az élő adás miatt.

Mint arról beszámoltunk: a WDR egyik újságírója egy holland rádiónak adott interjújában azt állította, hogy több német közszolgálati rádiónak is kiadták az utasítást, hogy a menekültügyben a kormány álláspontját támogatva számoljanak be a hírekről. A WDR vezetése kiakadt, azonnali vizsgálatot indítottak a nyilatkozat miatt.

Claudia Zimmermann az L1 rádiónak adott interjút a menekültválság alatti híradásról, amikor azt mondta: "Természetesen arra utasítottak minket, hogy kormánypártian tudósítsunk". "Közszolgálati rádió vagyunk, így arra ösztönöznek minket, hogy a problémát pozitívabb módon közelítsük meg. Merkel befogadó politikájától kezdve addig, amikor a hangulat megváltozott és egyre több kritikus hangot lehet hallani a média és a politika részéről is" – fogalmazottt.

©

Hétfőn Zimmermann a Der Tagesspiegel szerint már azt mondta: hülyeségeket beszélt, amikor így fogalmazott, egyébként is csak az élő adás miatti nyomás volt az, ami arra késztette, hogy "totális butaságokra" ragadtassa el magát.

"Nagyon kínos ez nekem. Még soha nem szólítottak fel arra, hogy egy tudósításomat bármilyen irányba kihegyezzem" - tette hozzá. A WDR pedig azt közölte, hogy a csatorna a kiegyensúlyozott és független újságírásért áll ki, a menekültproblémáról pedig széleskörűen, függetlenül, kritikusan és differenciáltan számolnak be.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!