szerző:
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vlagyimir Putyin orosz államfő most is büszke arra, hogy bár szétesett a Szovjetunió és a Szovjetunió Kommunista Pártja, de ő még mindig tudja, hol van a régi párttagkönyve. Amikor azonban nem ezen elmélkedik, éppen azon dolgozik, hogy az oroszok a patriotizmusban elmerülve ne vegyék észre, miként romlik napról napra a gazdasági helyzetük. De ha még ez sem lenne elég: már a cári család hazatérésének útját egyengetik. Hogy ez miként fér össze a kommunizmussal? Nem számít.

„Nagyon tetszettek, ma is nagyon tetszenek a kommunista és a szocialista elvek. A kommunizmus építésének alapelvei című kiadvány nagyon hasonlít a Bibliára. Ez nem vicc, vannak hasonló bekezdések a két szövegben. A kommunizmus alapelvei nagyon tiszteletre méltóak: egyenlőség, testvériség és boldogság” – fejtette ki legújabb nézeteit a napokban Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki azt azért még elismerte, hogy a szép elvek gyakorlatba ültetése nem sikerült. Hogy mennyire nem, azt az is mutatja, hogy a Putyin által ismertetett, 1961-ben kiadott kommunista irat egyik, az elnök által nem említett parancsa – "Türelmetlenség a kommunizmus és a béke ellenségeivel szemben" – szellemében 1940-re harmincezerről ötszázra zuhant az Oroszország területén még működő templomok száma, s a sztálini terror idején tízezerszámra végezték ki az ortodox papokat.

Felvonulás 2012. május elsején
©

Az államfő másik beszédéből az is kiderült, hogy nem Sztálint, hanem a Szovjetuniót létrehozó Lenint tartja felelősnek a Szovjetunió 1991-es széthullásáért. Putyin szerint ugyanis Lenin egy atombombát helyezett Oroszország alá azzal, hogy a tagköztársaságoknak elvben joguk volt kilépni az orosz birodalom romjain létrejött Szovjetunióból. Leninnel szemben Sztálin legfeljebb autonómiát adott volna a tagállamoknak. „A határokat is teljesen önkényesen jelölték ki. A Donyec-medencét például azért adták át Ukrajnának, hogy növeljék ott a proletariátus részarányát, s ezzel fokozzák a bolsevikok társadalmi támogatottságát. Ez teljesen értelmetlen” – magyarázta Putyin. Az államfői mondatok jelentőségét az adja, hogy a Donyec-medence jó részét jelenleg a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzik, s Oroszország 2014-ben arra hivatkozva csatolta magához az ugyancsak Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, hogy azt a Kreml szerint 1954-ben Nyikita Hruscsov szovjet pártvezér jogtalanul adta át Ukrajnának.

DiCaprio Putyin lenne
Lehet, hogy az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok is hozzájárultak ahhoz, hogy Leonardo DiCaprio már több alkalommal is bejelentette, egy film erejéig szívesen belebújna az orosz államfő bőrébe. „Nagyon érdekes feladat lenne az ellentmondásos politikus eljátszása” – nyilatkozta az amerikai színész, majd hozzátette, az sem lenne ellenére, ha Lenint kellene eljátszania. Utóbbira is van esélye, az egyik orosz filmgyár őt kérte fel erre a feladatra. Igaz, az orosz kommunisták máris tiltakoznak, szerintük csak orosz színész bújhat a forradalom vezérének a bőrébe.

Putyin – aki 2005-ben a huszadik század egyik legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte a Szovjetunió felbomlását – most a patriotizmust próbálja megtenni az orosz társadalom „nemzeti eszméjévé”. „Nincs, és nem is lehet más nemzeti eszménk, mint a hazaszeretet. A patriotizmus ideológiáktól független, és egyetlen párt sem sajátíthatja ki azt” – hangsúlyozta a minap Putyin, aki néhány héttel korábban azt kérte, hogy mindenki és minden szinten beszéljen a patriotizmus fontosságáról, s ez az eszme váljon a fiatalság erkölcsi iránytűjévé.

Ahogy romlik Oroszország gazdasági helyzete – tavaly négy százalékkal zuhant a GDP –, Putyin nemcsak beszédeivel, hanem az ortodox egyházzal és a cári múlttal való barátkozással is igyekszik a hétköznapok részévé tenni a patriotizmust. A szovjet államrendőrség, a KGB ügynökéből államfővé avanzsált politikus szövetségesévé tette az ortodox egyházat, s tavaly ősszel részben már a keresztények megmentőjeként indított légitámadásokat Szíriában Bassár el-Aszad szíriai államfő ellenfelei ellen. „Oroszország szent háborút vív Szíriában, hogy megvédje az ártatlan keresztényeket a terrorizmus pusztításától. Jelenleg valószínűleg a mi hazánk a legaktívabb a terrorizmus elleni világméretű harcban” – olvasható az orosz ortodox egyház Putyin mellett kiálló nyilatkozatában.

Vlagyimir Putyin és Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája Kuzma Minyin és Dmitrij Pozsarszkij herceg emlékművének koszorúzásán 2012. november 4-én
©

Közben a Putyin mögött álló párt egyik parlamenti képviselője, Vlagyimir Petrov – moszkvai források szerint alighanem államfői jóváhagyással – egy olyan törvénytervezetet terjesztett be, amely hazahívná a bolsevikok által kivégzett cári család életben maradt tagjait, és különleges státust biztosítana a Romanov-dinasztia tagjainak. A képviselő szerint a törvény 2017-ben, a Romanovok megbuktatásának századik évfordulóján lépne életbe, s a különleges státus megadása lehetővé tenné, hogy a cári família képviselői segítsék az orosz nép spirituális újjászületését, illetve az orosz nemzeti hagyományok és nemzeti kultúra megőrzését.

„A Romanov-időszakban a cári család mindvégig az orosz szuverenitás egyik pillére volt. Most, hogy Oroszország megindult az ország nagyságának és globális befolyásának a helyreállítása felé, a Romanovok nem lehetnek tétlen szemlélők” – magyarázta a politikus. Az orosz vezető korábban már több eszmét is kinevezett „nemzetivé”: 2004-ben a versenyképesség, 2011-ben pedig az emberek megmentése vált központi feladattá.

Az ex, a szerető, a lányok és az unokák
Ljudmilla Putyinával 2003 februárjában
©

Hamarosan kiderülhet, ki Vlagyimir Putyin orosz államfő szíve választottja. Az orosz elnök 2013-as válása után közölte, addig nem nősül meg újra, amíg volt felesége, Ljudmilla Putyina nem köt újra házasságot. Moszkvai források szerint ez most megtörtént, az 58 éves volt first lady állítólag a 37 éves Artur Ocseretnijhez ment feleségül. A hírt természetesen egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásokból, viszont annyi biztos, hogy Putyina új útlevele Ocseretnaja névre szól, s a tulajdonában lévő ingatlanok telekkönyvi bejegyzésén is ez a név szerepel. Az is biztos, hogy Putyin volt felesége ismeri Ocseretnijt, az állítólagos új férj olyan szervezeteket vezet, amelyek évek óta kapcsolatban állnak Ljudmillával.

A legtöbben úgy gondolják, Putyin a most 32 éves Alina Kabajeva volt tornászbajnokkal él együtt, s a pletykák szerint a párnak már van egy vagy két közös gyermeke is. Putyin eddig nem volt hajlandó sokat elárulni magánéletéről, csak annyit mondott, senki se aggódjon, ő szeret valakit, s az a személy viszontszereti őt. „Senkinek sem kell aggódnia, rendben van a szerelmi életem” – mondta Putyin.

Úgy néz ki, hogy lányai és azok választottjai sem boldogtalanok. Már csak azért sem, mert fiatalabbik lánya, Katyerina – aki az ellenség megtévesztése érdekében Tyihonova néven él – már jó ideje együtt van Kirill Samalovval, a Putyin barátjaként ismert bankár, Nyikolaj Samalov fiával. Az ifjú pár már állítólag dollármilliárdos, közös vagyonukat 2,8 milliárd dollárra becsülik. A vagyon legértékesebb elemei a legnagyobb olajipari vállalatokban, például a Sziburban szerzett részvénycsomagok. A 29 éves Katyerina abból is komoly bevételhez jutott, hogy a Moszkvai Állami Egyetem több komoly megrendelést adott a Putyin-lány által vezetett vállalatoknak.

Putyin idősebb lánya, Marija egy holland üzletemberhez ment férjhez, s állítólag már megszületett első gyermekük is, így Putyin már nagyapának mondhatja magát. A New Times című moszkvai hetilap szerint az idősebbik Putyin-lány – aki a Masa Voroncova nevet használja – nem úgy él, ahogy azt az orosz társadalom nagyobbik része elvárná: meleg és leszbikus barátai is vannak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!