szerző:
hvg.hu

Örülhetnek a V4-ek, és szomorkodhatnak a török EU-csatlakozás hívei Angela Merkel Bundestagban tartott sajtótájékoztatója után.

A Bundestagban állt ki sajtótájékoztatóra Angela Merkel német kancellár. Az Open Europe tudósítása szerint Merkel azt mondja, a holnapi EU-csúcson a Törökországból átveendő szír menekültek átvételére nem fognak kötelező kvótákat javasolni, hanem csak önkénteseket - ezt követelte egyébként a V4 élén Orbán Viktorral is.

A rendszer, amelyet március 8-án terjesztett elő az EU, de a tagállamok vitája miatt végül nem jutott el a szavazásig, úgy állna fel, hogy Törökország átvenné az EU-ba illegálisan érkezett menekülteket, majd helyette átvenne egy török táborban lévő, átvilágított, biztonsági szempontból is megfelelő szír menekültet. A tárgyalások azért is szakadtak meg, mert a V4-ek elfogadhatatlannak tartották a kötelező kvótákat, míg Matteo Renzi a török demokratikus és alapjogi helyzet miatt háborodott fel - napokkal előtte a török állam egyszerűen átvette az irányítást egy ellenzéki újság felett.

Merkel és pártja azóta vereséget szenvedett háromból két német tartományban, a macedóniai helyzet egyre rosszabb, az görög-macedón határon rekedt ezrek közül egyre többen próbálnak meg átkelni a megduzzadt határfolyón, amelybe már többen belefulladtak.

Merkel arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nem maradhat így Európában és Görögországban. Csak úgy lehet megoldást találni, ha megállítjuk az illegális migrációt. A NATO-hadműveletnek fel kell állnia, azaz a NATO-nak össze kell tudnia szedni az embercsempészhajókat és a menekülteket a török vízeken. Törökország vállalja, hogy visszaveszi az összes menekültet, amire eddig nem volt hajlandó. A cél a terhek igazságos elosztása.

Rossz híreket közölt viszont a német kancellár a török EU-csatlakozás híveinek. Még nagyon sokat kell ezért tennie, mondta Merkel virágnyelven, hogy még sok a megoldandó probléma. Sok tagállam ellenzi a csatlakozást, a kritériumokat teljesíteni kell. A vízumeljárást három hónapra akarják felgyorsítani.

Még rengeteg jogi és politikai kérdést kell tisztázni. "De mit mond az EU-ról, ha nem tudja megoldani a menekültek igazságos elosztását?" - kérdezte Merkel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!