szerző:
MTI

Az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokat a biztonsági erők 85 ezer tagja védi.

A terrorellenes bevetést gyakorolták a brazil biztonsági erők alig három héttel a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok kezdete előtt.

A mintegy 6 millió lakosú metropolisz Deodoro nevű negyedében szombaton 500-an vettek részt a gyakorlaton - közölte Rio de Janeiro szövetségi állam közbiztonsági hivatala. Katonák, rendőrök és tűzoltók többek között arra készültek fel, miként kell eljárni a deodorói pályaudvar elleni esetleges pokolgépes támadás, egy lövöldözés vagy a gyanúsítottak üldözése esetén. Az említett riói városrészben hét sportágban rendeznek versenyeket.

A brazil hatóságok a csütörtök este elkövetett, 84 halálos áldozatot követelő nizzai gázolásos merényletet követően bejelentették, hogy fokozzák a biztonsági óvintézkedéseket, például több ellenőrző pontot állítanak fel az utakon egy esetleges hasonló támadás megakadályozása érdekében.

Az olimpiai falut július 24-én nyitják meg, ezt követően pedig már a légtérben is korlátozásokra kell számítani - derült ki a tájékoztatásból.

A hadsereg csak Rióban 80 repülőgépet készül bevetni, amelyeknek különleges joguk lesz az esetleges gyanús objektumok lelövésére. A biztonság szavatolását felderítő drónok és a tengeren járőröző hadihajók is segítik majd.

Az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokat a biztonsági erők 85 ezer tagja, köztük 38 ezer katona védi.

Bár Brazília nem állt eddig az iszlamista terrorizmus célkeresztjében, az olimpia alatt a brazil hatóságokat tucatnyi ország is támogatni fogja különleges biztonsági egységeivel. Eduardo Paes riói polgármester az egyik helyi televíziós adónak tett nyilatkozatával ugyanakkor azt sugallta, hogy hazája képes garantálni az olimpia biztonságát. "Ha augusztusban egy biztonságos helyet akarnak felkeresni, jöjjenek Rio de Janeiróba" - hangsúlyozta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!