szerző:
hvg.hu

Az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön kilépett az UNESCO-ból, Donald Trump szerint a szervezet elfogult Izrael ellenében.

Az amerikai külügy azt állítja, hogy a jövőben csak megfigyelők lesznek a szervezetnél, a döntésüket nehéz szívvel hozták meg. Indokuk az UNESCO-beli Izrael-ellenes elfogultság, valamint reformokat is sürgetnek. Izrael egyébként már az év elején visszahívta képviselőjét az UNESCO-ból. A szervezet 2011-ben vette fel tagként a palesztinokat, tehát hat éven keresztül tudott együttműködni Izrael, Amerika és Palesztina.

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) az ENSZ szakosított szerve, alapvetően öt területen – nevelésügy, természettudomány, társadalomtudomány, kultúra és kommunikáció-információ – fejti ki tevékenységét.

A Foreign Policy szerint a döntésben az is közrejátszott, hogy a Trump-adminisztráció így akar pénzt spórolni a diplomáciai kiadásokon. Az ország egyébként már az Obama-érában, 2011-től nem támogatta anyagilag a szervezetet, így tiltakoztak a palesztin belépés ellen, de az irodájukat fenntartották a párizsi központban.

A kilépés 2018. december 31-től hatályos.

Magyar idő szerint csütörtök este az izraeli kormányfői hivatal is bejelentette: Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból.

(AFP)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!