Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

A német gyerekhíradó százszor komolyabb annál, amit Orbán hazudik a világról – magyar felnőtteknek. Pont az ilyen felnőttek elszaporodásának próbálja elejét venni a német közszolgálat. Sajnos egyelőre nem Magyarországon.

Baromi vicces, ahogy sorra kiborulnak a drukkerek és szolgák a német gyerektévé rajzfilmjén, sőt maga Orbán Viktor is toporzékolt egyet. Sorolták, bizonygatták, hogy az nem is úgy van, és szörnyülködtek, hogy a német közszolgálat már gyerekek előtt feketíti be Magyarországot. Pedig éppen most bővítettük az Alkotmánybíróság jogkörét, sőt magát az Alkotmánybíróságot is bővítettük egy tök cuki pofával, Juhász Imrének hívják, maga a jóságos Hókuszpók varázsolta elő a seggéből. Továbbá olyan szabad ország vagyunk, hogy majd kicsattanunk a szabadságtól, például nálunk bezzeg simán ki lehet tüntetni három nácit úgy, hogy aki ezt tette, attól meg se kérdezheti senki, hogyan gondolta. Németország ilyen toleranciáról nem is álmodhat.

Arra kellene pedig rácsodálkozni, milyen figyelemreméltó ötlet ez a német gyerekhíradó, milyen messzire tekintő, felelősségteljes közszolgálat. Azért csinálják, hogy a felnövő generációk lehetőleg ne olyan buflák birkákból álljanak, akiktől komolyan aláírást lehet gyűjteni az ügyben, hogy legyen-e olcsóbb a villany. Hanem az ilyen figurákat röhögjék ki reflexből. A németek nem szeretnének ciprusivá vagy göröggé zülleni, ezért igyekeznek megmutatni a gyerekeknek is az elrettentő példákat.

Magyarország is ezek közé tartozik. Magyarrá zülleni sem szeretnének.

Az lehet, hogy egy animált gyerekhíradó nem annyira árnyalt, mint azt a magyar külügy szeretné, de sajnos nem tehetnek szemrehányást a németeknek. Mert a rajzfilm még így is objektívebb és udvariasabb, mint ami nálunk elhangzik egyenesen Orbán Viktor szájából Európáról, a hanyatló nyugatról meg általában a világról. Holott ő elvileg felnőttekhez beszél, és a műsorideje is bőséges.

És mondja simán fapofával bele a mikrofonba, hogy ha nálunk ilyen történne a közszolgálati tévében, akkor mindenki repülne. Amilyen elszarusodott bőrű orrszarvú, már fel se tűnik neki, hogy éppen ezzel igazolja a vádakat. Hiszen pont ezt mesélik a németek a gyerekeiknek: látod, Jürgen, egy rendes országban nem úgy megy az, hogy a miniszterelnök összevonja a szemöldökét, és mindenki repül mindenhonnan.

Meg hát történik nálunk elég gyakran még ilyenebb, a közmédiában is, meg bárhol máshol, hogy mást ne mondjak, se Balog Zoltán, se Halász János nem repültek sehova, pedig a három vállalhatatlan figurából kettővel még mindig nem számoltak el. Mindezt természetesen a német közszolgálat munkatársai pontosan tudják, és majd a következő alkalommal nyilván meg is jegyzik. Ezek a reakciók csak arra jók, hogy még jobban felmérgesítsék őket: Orbán a szemükbe hazudik.

Pedig nem akar szegényke. Súlyos problémája már vagy egy évtizede, hogy a belpiacra szánt ócska otrombaságai kihallatszanak, viszont amikor odakint magyarázkodik miattuk, az meg beszivárog, és ilyenkor itthon röhögnek például azon, hogy ő a Facebookon nyerte meg a választást. Ebből a csapdából utoljára úgy próbált szabadulni, hogy négyszemközt elmondta a diplomatáknak: ne figyeljenek arra, amit mond, csak arra, amit csinál.

Hát most arra figyelnek, és leszarják, amit mond. A gyerekeket pedig felvilágosítják, miért ilyen furcsa ez a bácsi, függetlenül attól, hogyan bizonygatja ő maga, hogy nem is drogos, és bármikor le tud állni.

Őket elsősorban az érdekli, hogy a saját utódaik ne higgyenek az Orbán-szerű szélhámosoknak sohasem. Ehhez meg kell mutatniuk, hová vezet és miben nyilvánul meg a tudatlanság, a demagógia és a paranoid nacionalizmus. Ha majd ráérnek a magyarokon segíteni, akkor csinálnak rajzfilmet nekünk is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!