Fekete áfonyával megelőzhető a vastagbélrák

1 perc

2007.03.28. 12:05

A fekete áfonyában található antioxidáns hatékony szer lehet a vastagbélrák megelőzésére - állítja egy nemrég elvégzett amerikai kutatás.

Az Egyesült Államokban a második legtöbb áldozatot szedő betegség a vastagbélrák, a kutatók azonban most azt remélik, hogy ennek megelőzésére egy új, a már ismerteknél kevesebb mellékhatással járó gyógyszert fejleszthetnek ki - olvasható a BBC News honlapon.

© sxc.hu
Az új gyógyszer alapanyaga a fekete áfonya lenne,  pontosabban annak egy  pterostilbene nevű antioxidánsa, amely gyógyítani nem képes ugyan a vastagbélrákot, de nagy szerepe lehet a megelőzésben. A patkányokon végzett nyolc hétig tartó vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy a fekete áfonya fogyasztásával kisebb lesz a vastagbélrák kialakulásának esélye, mivel a hatóanyaga csökkenti a kockázati tényezőket.

A kutatás megerősíti azt a tényt, hogy az antioxidánsoknak nagy szerepe lehet egészségünk megőrzésében, azaz érdemes minél több bogyós gyümölcsöt fogyasztani. A fekete áfonyában kimutatható pterostilbene hasonlít a szőlőben nagy mennyiségben megtalálható resveratrol nevű anyaghoz, amelynek rákmegelőző hatása már ismert. Korábbi kutatások a memóriavesztés és a szívbetegségek megelőzésében is nagy szerepet tulajdonítanak a fekete áfonyának.