Szexvideó kontra korrupciógyanú: az előbbiben könnyebb tisztán látni

HVG

6 perc

2019.11.28. 06:00

Külföldi titkosszolgálatok, az ellenzék és egy – feltehetően a saját szakállára dolgozó – piti zsaroló is képbe került a Borkai-ügy kapcsán. A botrány kirobbantói körül mindenesetre nagyobb erővel zajlik a nyomozás, mint a korrupciógyanút felvető alapügyben.

A DK áll a Borkai-ügyet ki­­robbantó Ördög ügyvédje blog mögött – sulykolja a kormánypárti sajtó. Gyanújuk szerint Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba műve a botrány kirobbantása. Ő – nyilatkozata szerint – büszkén vállalná, ha így lenne, de a feltételezés szerinte légből kapott.

Ha a szexpartiról készült felvételeket közlő, Borkai Zsoltot kábítószer-fogyasztással és korrupcióval vádoló blog nem valósított meg bűncselekményt, nyugodtan vállalhatná, büszke is lehetne a DK, hogy nekik köszönhető Győr fideszes polgármesterének bukása. A Magyar Nemzet szerint hamis vád és rágalmazás bűntette miatt a rendőrség nyomoz ugyan a blog ellen, ám ezt a 24.hu kérdésére az Országos Rend­őr-főkapitányság tagadta.

Ha már politikát – és nem személyes vagy üzleti elszámolással kapcsolatos konfliktust – kell és lehet az ügy mögött keresni, akkor érdemes megvizsgálni Orbán Viktor miniszterelnök szerepét. Borkait ugyanis a hírek szerint már jóval a választások előtt megzsarolták a hajókiránduláson készített szexvideóval, s ő erről tájékoztatta is a kormánypárt vezetőit, akik rábízták az ügy elintézését.

Orbán tehát tudhatott az ügyről, az mégis nyilvánosságra került, hatékonyan lerontva a Fidesz önkormányzati választási szereplését, s feladva a kérdést: miért nem próbálta megakadályozni a miniszterelnök a pártját sokkszerűen ért videó nyilvánosságra kerülését?