Szeretettel Nagy-Britanniából: Az abortusz erkölcstelen? OK, boomer

Nagy Iván László

5 perc

2019.12.10. 10:00

2019.12.10. 10:20

Mi kell ahhoz, hogy egy vezető brit egyetemen hónapokon át az abortusz legyen a beszédtéma? És miért kerülnek ki a kampuszon kétméteres, riogató plakátok a terhességmegszakításról? Nagy-Britanniában több szó esik az abortuszról, mint otthon, és vannak olyanok, akik bármeddig elmennének az igazukért.

Magyarországon abortuszdiskurzus jószerivel csak Kövér László-, vagy Novák Katalin-féle magasröptű gondolatokban, pro-life konferenciákon, esetleg az északír abortusztörvényről szóló hírek alatti kommentháborúban jelenik meg. Mintha maga a téma is jóformán tabu lenne. Nagy-Britanniában azonban előszeretettel beszélnek róla: az elmúlt hetekben például drámai események (országos szinten is jelentős) sorozatát hozta a Cardiffi Egyetemen (a fenti képen a főépület) kialakult vita az abortuszról.

Pro-life

Hogy megértsük, mi vezetett abortuszáldozatok méretes molinóit lobogtató aktivisták jelenlétéhez a cardiffi kampuszon, úgy októberig kell visszamenni. Itthon a HÖK kifejezés gyakran szitokszóként jelenik meg, a brit egyetemeken azonban a Students’ Union-ök (SU) a közösségi élet legfontosabb szervezői, a diákok hangjának hatásos, demokratikus képviselői: gyakran sokemeletes épületeket kapnak, diákjóléti szervezeteket, akár egyetemistáknak kitalált ingatlanügynökségeket is működtetnek.

Nem kivétel ez alól a walesi főváros legnagyobb egyeteme sem, ahol országos szokás szerint a tanév nulladik hetében idén is megtartották a „Societies Fair” nevű rendezvényt, amikor a hallgatók beiratkozhattak az egyetem több mint 200 különböző érdekeltségű közösségébe.

Itt bukkant fel idén a „Pro-Life Society”, azaz az életpárti, abortuszellenes csoport. Ez még nem lenne semmi baj, sok diák megdöbbenésére azonban az SU azzal reagált, hogy OK, legyen, ők biztosítani akarják a szólásszabadságot mindenkinek - egészen addig, amíg ez nem torkollik szabálysértésbe. Hát jó, sztori vége - gondolhatta mindenki, amíg a nevezett közösség be nem jelentette, hogy „40 nap az életért” című kampányt indít, és abortuszklinikák előtt fog tüntetni.