Bővült a kör, amely Orbán kedve szerint mozgatja pénzét

HVG

5 perc

2019.09.26. 11:00

A tőke nemzetinek mondott újraelosztásának új kedvezményezettjei lettek az elmúlt években. Nagyobb hatalomhoz és vagyonhoz jutott Jászai Gellért, valamint az Origo hírportál átjátszásával már bizonyított Száraz István is. Jászai elsősorban az informatikai ágazat ekebelezésével, Száraz pedig a média és a vendéglátás területén szolgálja a kormányfő legszűkebb körének érdekeit.

Száraz István még csak 34 éves, miközben már túl van egy olyan tranzakciósorozaton, amely egy egész életre is elég lenne. Alig hagyta el a harmadik ikszet, amikor 2015-ben lazán kipengette a bő négymilliárd forintot az ország leglátogatottabb internetes portáljáért. Miből? – kérdezhették volna, hiszen a múltja mindössze annyi volt, hogy vendéglátós szüleivel egy ideig az Egyesült Államokban élt.

De senki sem kérdezte, hiszen nulláról indult médiavállalkozásaival addigra már több százmillió forintos nagyságrendben söpört be támogatásokat a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól. Azért pont az MNB-től, mert éppen annak a baráti társaságnak a tagja, amelyben a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám és a jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az ifjú rokonai is forgolódnak. És persze azért is, mert Száraz nem magának kaparta ki a gesztenyét. Az értékes, ám szélsebesen lebutított médiavállalkozást először éppen Matolcsy Ádámnak kellett – formai szempontból – eladnia, aki viszont már nyilvánosan is lehetett annyira nagyvonalú, hogy elajándékozza a négymilliárdos játékszert a kormányhoz közeli médiaalapítványnak.

Kipróbált recept

Először úgy tűnhetett, hogy az Origo átpasszolásával Száraz visszavonul a frontvonalból, és legfeljebb kedvenc szakportáljait, a We Love Budapestet és a We Love Balatont, valamint bulinegyedbeli éttermeit adjusztálja. Ám egyszer csak ismét aktivizálta a nevére utaló Dry cégcsoportot. Cégével alig egy éve egy befektetésialap-kezelő élén találta magát, amely alá ma már négy titokzatos – és manapság éppen ezért divatos – magántőkealap tartozik.

Száraz István Orbán Ráchellel a Bocuse d'Or szakácsversenyen

Hasonló ízlés

Túry Gergely

Azaz megint vagyont adtak a kezébe, de azt ezúttal sem a sajátjaként kezelheti. A különbség csak az, hogy az Origo-sztori óta finomodtak a megbízó módszerei. Amíg nem hozták létre a magántőkealap intézményét, addig strómanok, opciós szerződések, bonyolult céghálók és offshore társaságok mögé bújt el a valódi tulajdonos. Jogilag egyik sem teljesen tiszta helyzet, ezért némi rizikóval társul, hogy a fedőszemély állja-e a szavát, és adott pillanatban visszaszolgáltatja-e a lóvét.

Mióta azonban (Simicska Lajos bukása után) fel- és megtalálták a magántőkealapokat, a valódi tulajdonosok névtelenül jegyezhetnek befektetési jegyeket az alapokban, a söprögetőknek elég a nevükre venniük az alap kezelését. Mészáros Lőrincék is ilyen tőkealappal kezdték az MKB Bank bekebelezését.

Teljes gázzal

Egy idő múlva aztán már ez az óvatoskodás is túlzónak tűnt, a közvélemény megszokta, hogy a gázszerelő Zuckerbergnél is okosabb, tehát jár neki 4-5 év alatt 300 milliárd forintnyi vagyon. A most részben Száraz keze alatt szaporodó tőkealapok még szemérmesen elfedik a valódi tulajdonosokat, de a fiatal üzletember mozgása alapján már felsejlik, kik állhatnak a háttérben. Trendi éttermeivel eleve találkozott az érdeklődési köre Orbán Ráhelével és Tiborcz Istvánéval. Matolcsy Ádámmal való barátsága pedig bevezette azokba a társaságokba, ahol a NER aranyifjai múlatják az időt, például VIP-páholyokba vagy gasztronómiai protokolleseményekre. Márpedig az utóbbi időben Száraz elég gyakran mutatkozott együtt a kormányfő lányával, illetve vejével.