Távvezérelt konyhák: bevásárlólistát író hűtőgép és beszélő kávéfőző

Németh András

4 perc

2019.12.02. 10:00

2019.12.02. 13:21

Lassan szinte teljesen elvész az alapfunkciója azoknak a háztartási gépeknek, amelyekkel a legmodernebb okosotthonokat szerelik fel. De a kételyek ellenére is rohamosan nő az ilyen űrkorszaki eszközök a világpiaca.

Kevés olyan háztartási eszköz létezik, amely látványosabban egyesítené magában a gyártási trendeket, mint a Samsung Family Hub nevű hűtőgépcsaládja. A négyféle változatban gyártott, fagyasztóval kombinált hűtőszekrény ugyanis sokkal többet tud, mint hagyományos társai: wifin keresztül csatlakozik az internethez, hatalmas, tévényi méretű érintőképernyőt kapott, és miközben hidegen tartja az élelmiszereket, családi információs és irányítóközpontként is működik.

A Family Hub mindig tudja, mit tárol – a beépített kamerának köszönhetően a családtagok a távolból, mobileszközeiken is megnézhetik, mi van éppen a polcokon. Emellett számon tartja az élelmiszerek lejárati idejét, és egy parancsra képes összeállítani, majd elküldeni a bevásárlólistát.

Az Android operációs rendszereket futtató telefonokéra emlékeztető hatalmas képernyőjén videók is lejátszhatók. A hűtő – csatlakozva a különféle zeneszolgáltató telefonos applikációkhoz – megszólaltatja a zenéket, és külön alkalmazásokban ajánlja a gyártók által összeállított recepteket. Ezek után természetes, hogy egyetlen gombnyomásra lekérhető, milyen élelmiszereket kell még megvásárolni az elkészítésükhöz.

A hűtő emellett képes a házban vagy a lakásban lévő egyéb okoseszközök kezelésére. A képernyőjéről lehet szabályozni a fűtést és a világítást, ha pedig a család kaputelefonja is okos, azt is meg lehet nézni a Family Hub képernyőjén, hogy ki csöngetett.