szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente egyszer nem kormánypárti újságírók elé is kiáll Orbán Viktor miniszterelnök, ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül egyenes választ ad minden kérdésre. Ráadásul több lap munkatársai nem is vehettek részt a csütörtöki sajtótájékoztatón. A kormányfőnek volt viszont ideje némi önreklámra, pár ideológiai nézete ismételt kihangsúlyozására, majd azért meglebegtetett néhány ígéretet is. Idézze fel az Orbán-tájékoztatót percről percre.

Most érkezett

(Videóközvetítésünk 2 óra 18 perc után technikai okokból félbeszakadt. Percről percre közvetítésünket azonban tovább folytatjuk.)

A sajtótájékoztató összefoglalóját ide kattintva olvashatják.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4

Az uniós szabályokat sajnos Orbán rosszul tudja

Egyáltalán nem szigorúbbak az újságírókra vonatkozó szabályok az Európai Unióban, mint ahogy azt Orbán Viktor állítja. (Persze abban az esetben, ha ezzel az Európai Parlamentre gondolt.) Az EP szabályzata szerint a strasbourgi és a brüsszeli épületekben akkreditálni kell, onnantól viszont szabad mozgásuk van a riportereknek. A képviselőket akár a folyosókon is le lehet rohanni, és külön engedéllyel akár még a képviselői irodákban is lehet forgatni. Biztonsági okokból néhány helyen tiltják a hangfelvételek és videók készítését, ilyenek például a parlamentben belüli üzletek és bankfiókok, de ahogy azt a hvg.hu újságírói is sokszor tapasztalták már, az EP-képviselőket szinte mindenhol lehet kérdezni, és szívesen válaszolnak is.

A 24.hu szerint hazudik Kovács

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt állította, a 24.hu azért nem jutott be a sajtótájékoztatóra, mert késve jött. Ez azonban a lap szerint nem igaz: kollégáik negyed 11 előtt a helyszínre értek, a fotós kollégájuk például az AFP munkatársával egyszerre lépett a regisztrációs helyre, a másik fotóriporter bemehetett, ahogy a Magyar Nemzet utána érkező munkatársa is.

A lap nem kapott meghívót – ahogy a hvg.hu sem –, az Indexet viszont telefonon hívták, hogy milyen mobilszámon tudnak regisztrálni. Ők a múlt évi protokoll szerint próbáltak írásban regisztrálni, de nem kaptak választ a levelükre. A lap szerint ócska trükkel tartották őket távol.

Az M1 az utolsó két kérdést már nem adta élőben

Azt az ütemet követték, amit Kovács Zoltán diktált, a miniszterelnök Facebook-oldalán azonban fent van a teljes tájékoztató.

A hvg.hu kapta az utolsó kérdést – de Orbán megbánta

Az utolsó kérdést a hvg.hu kapta, Orbán "jóvoltából". Bár Kovács Zoltán a Magyar Nemzetnek adta volna az utolsó lehetőséget, Orbán azt mondta, "a kisasszony még kérdezhet". Kollégánkat megelőzte Breuer Péter, majd szólították a "kisasszonyt". Kovács közölte, most a hvg.hu jön, Orbán úgy tett, mint aki elcsodálkozik ezen. "Lehet, ezt elhamarkodtam" – mondta.

Első kérdésünk arra vonatkozott, miért korlátozták az újságírók mozgását a Parlamentben, hiszen eddig legalább ott el lehetett kapni Orbánt. "Higgye el, ez nekem jobb így" – mondta a miniszterelnök, aki szerint őt ebben az ügyben csak egyszavazatnyi felelősség terheli. A döntő érv az volt emellett, hogy szerinte "az EU-s szabályok szigorúbbak".

Következő kérdésünkre, hogy az euróvitában Varga Mihálynak vagy Matolcsy Györgynek ad-e igazat, Orbán azt mondta, ebben a kérdésben magának hisz, szerinte az ország még nincs kész az euró bevezetésére, az katasztrofális következményekkel járna. Ennek ellenére folyamatosan vizsgálják a kérdést.

A választási törvény módosítása nincs napirenden – mondta Orbán.

Megkérdeztük, mi épül Hatvanpusztán – erről Hadházy Ákos közölt légifelvételeket –, mire Orbán azt mondta, ott egy majorság épül, de ez nem tartozik rá. A terület ugyanis hivatalosan az apjáé.

Mindenki törekszik Kína felé

Orbán áprilisban megy Kínába, ennek apropóján arról beszél, mindenkinek joga van saját külpolitikát folytatni. A külpolitikai központja Párizsban, Rómában, Berlinben és Budapesten van – mondja. Mikor Magyarországot kritizálják a kínai kapcsolatok miatt, Orbán mindig felmutatja azokat a számokat, a többi nagy ország hogyan üzletel Kínával. A kínai befektetések aránya pedig úgy nőtt itthon, hogy nemzetközi cégeket vásároltak meg kínaiak. Mindenki törekszik Kína felé – mondta. "49 óta jó a kapcsolatunk Kínával, így nem indulunk rosszul a tárgyalásokon."

A háromgyerekes anyák se fizessenek szja-t

A Magyar Nemzeté az utolsó kérdés, a családpolitikai akciótervről, a magyar falu programról és az új nemzeti konzultációk témájáról kérdezi. Az utóbbira Orbán nem tud válaszolni, mert még nem döntöttek róla.

A magyar falu program folytatódik, hiszen a klímapolitikához is köze van. Nem mindegy, az urbanizáció hogyan történik meg Magyarországon. Nem akarunk olyan megapoliszokat, ahol szinte fenntarthatatlan az életminőség.

Fontos, hogy a falut mint életformát meg tudjuk őrizni.

A nagyvárosokban pedig a kertváros fejlődését kell segíteni.

Új családpolitikai akcióterv is lesz, a következő évben a négygyermekes anyáknak adott kedvezményeket a háromgyermekesekre is ki akarják terjeszteni. Erről a pénzügyminiszterrel vitázik jelenleg, aki szerint nincs rá forrás.

Nem vagyok egy peep show szurkoló

Az AFP arra kíváncsi, Orbán meg tudja-e erősíteni, hogy az energiatervben szerepel majd a szélenergia. A másik kérdés, hogy a budapesti választási vereség nyomán érez-e felelősséget.

A kormányfő szerint mi nem vagyunk gazdag ország, ezért a nukleáris energiára és a napenergiára fognak koncentrálni. Ezért nem áll a megfontolásuk középpontjában a szélenergia.

"Nem vagyok egy peep show szurkoló, de értem, hogy az emberek nagy része nem utasítja el a szórakoztatásnak ezt a formáját" – utalt a kormányfő a Borkai-ügyre. Mivel sokan látták azt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, ennek nyilván volt hatása a győri választási döntésre, de azt, hogy mennyire, Orbán szerint egyelőre senki nem tudja. Azt viszont nem gondolja, hogy a Borkai-ügynek országos szinten nagy hatása lett volna a választási eredményekre. Szerinte csak annyi történt, hogy az ellenzék egyes helyeken jobb jelöltet állított.

Ha azonban Borkai visszalépett volna, akkor ma Győrnek szocialista polgármestere lenne. Borkai Zsolt annyit tett, hogy megadta az esélyt a győrieknek, hogy a videó ismeretében döntést hozzanak. "A legoptimálisabb döntést hozta a város szempontjából, de hogy ez a Fidesznek is a legoptimálisabb döntés volt-e, azt nem tudom megmondani" – mondta.

Orbán szerint ugyanakkor a Fidesz elnökeként minden egyes elvesztett városért neki is van felelőssége.

"Az egyetlen dolog, amit a mentségemre fel tudok hozni, hogy több városban nyertünk, mint ahol vesztettünk" – tette hozzá. Ha ez nem így lett volna, most már nem biztos, hogy ő lenne a pártelnök.

Rossz elvárás, hogy a külpolitika értékalapú legyen

A Deutsche Welle arra kíváncsi, mit tesz a keresztény üldözöttek védelméért, egy iráni apa példájára hivatkozva, aki egy éve vár a kérelme elbírálására, és ha visszaküldik, kivégzik.

A válasz rövid: titkosan dolgoznak ezen, de nagyon aktívan. Ezt azonban nem teszik ki a kirakatba, mert az üldözött keresztények védelme diplomáciai jellegű. Néhányan megemlítik, hogy Magyarországnak szerepe volt az ügyükben, aminek nem örülök, mert hatással lehet a későbbi fellépésekre.

Az autokrata rezsimekkel kötött megállapodásokról Orbán azt mondta: ha bármely ország külpolitikájának az lenne az alapja a világban, hogy csak az általa támogatott demokráciákkal tart fent kapcsolatot, akkor alig maradna valaki. Rossz elvárás, hogy a külpolitika értékalapú legyen, a központba a magyar nemzeti érdekeket kell venni. A közép-ázsiai országokat kulcsfontosságú szerepűnek látja a következő években, nagy lehetőségeket jelentenek Magyarország számára, így a Türk Tanács is.

Orbán nagyvonalú együttműködést akar a britekkel

A Financial Times a klímaváltozásról és annak hatásairól, és a Brexitről kérdez. A kérdés, hogy utána milyen lesz a kapcsolat – mondja Orbán. A brit miniszterelnök egy cölöpöt levert, kiderült, itt nem lesz átmeneti helyzet. Biztos benne, hogy Nagy-Britannia a jövőben is nagyon sikeres lesz. Független attól, hogy távozásuk az unióból Magyarország számára rossz. Ott sikertörténet van készülőben, a jó viszonyrendszer tehát nem csak a britek érdeke. Nagyvonalúan és stratégiailag kell együttműködni a britekkel. Boris Johnsont is méltatja.

Orbán beszél arról is, hogy az euroszkeptikusnak nevezett országokban a legmagasabb az EU támogatottsága.

A klíma és demográfia kérdésről azt mondja, azt támogatja a kormány, hogy mindenki ott maradjon, ahol van. A világ teljes népességének 97 százaléka a helyén marad. A helyben maradáshoz kell segítséget adni. A kormány nagyon rossz marketingben, a konzervatív kormány különösen. Senki nem tud a nyugati világban arról, hogy erőn felül támogatunk térségeket.

A klímastratégiával kapcsolatban azt mondja, azt csak a lengyelek nem támogatják. Megismétli korábbi válaszát, hogy a magyaroknak van terve, de a klímasemlegesség elérése nagyon sokba kerül, kérdés, hogy ezt ki fizeti. (Erre a kérdésre angolul válaszol, a Brexitet túl bonyolultnak tartotta ehhez.)

1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!