Hova tűnt Rogán Antal? És ki az az ifjú káder, aki helyette viszi a szót?

Gergely Márton, Kovács Gábor, Pozsgai Rebeka, Szabó Yvette

7 perc

2020.02.13. 10:00

Csend van Rogán Antal körül, és ez általában nem jelent jót – mondja a kormányt övező üzleti mozgásokra rálátó forrásunk. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel egyre kevésbé számolnak azok, akik – közpénzekből – az Orbán-rendszer bázisát adó vagyonokat építik.

Míg Rogán egyre ritkábban bukkan fel az üzleti tárgyalásokon, annál több pletyka kering politikai körökben arról, hogy karrierje megtört. Annyi biztos, hogy a számára öt éve kijelölt miniszteri feladatot csak korlátozottan tudja ellátni. 2015-ben Rogán úgy próbálta leírni új hivatalát, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakterületért felelő tárca:

„Elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz.”

A törvényben ezt úgy fogalmazták meg, hogy a miniszterhez tartozik az általános politikai koordináció, az állam tevékenységének kormányzati összehangolása, valamint a kommunikáció. Míg akkoriban Lázár Jánosra maradt a bürokrácia igazgatása, Rogánnak jutott a stratégiaalkotás és a politikai marketing. A két ember házon belüli egymásnak feszülése pedig Orbán egyeduralmának biztosítéka volt.

A hangzatos feladatmegjelölés valódi hatalmat jelentett. Rogán – saját bizniszei felfuttatása mellett – megbízást kapott a Fidesz új, Simicska Lajos befolyásától mentes médiabirodalmának felépítésére, ennek finanszírozására százmilliárdos hirdetési keretet oszthatott szét.

Kivehette részét a rombolásból is. Talán véletlen, mégis beszédes, hogy az utolsó Népszabadság címlapján az ő helikopterezésének részletei szerepeltek, és – immár volt – felesége mosolygott az első olyan HVG-poszteren, amelynek kiragasztását szerződésszegően megtagadta a Mahir.

Hogy a politika alakítására is döntő befolyása volt, azt ritka megszólalásai mutatták. Akkor beszélt ő, amikor fontos üzeneteket kellett közvetíteni, de Orbán valamiért nem akarta magára vállalni a feladatot. Legutóbb Kötcsén, 2019. szeptember 7-én volt ilyen helyzet. Rogán adta át, amit a kormányfő a pórnépnek szánt. Tőle hangzott el az állítás, hogy az ellenzék polgármesterjelöltjei, élükön Karácsony Gergellyel, „alkalmatlanok”. A kormánysajtóban aztán erre épült fel a teljes kampány.

  • Rogánnal vitetik el a balhét