Kieshetnek a magyarok a szlovák parlamentből

HVG360

4 perc

2020.02.29. 07:15

A Magyar Közösség Pártja és az eddig parlamenti magyar-szlovák párt, a Híd-Most ezúttal sem jutott dűlőre egymással, így könnyen előfordulhat, hogy egyik sem éri el a bejutási küszöböt a hétvégi választáson.

A politikusok gyakran csak akkor kezdenek el racionálisan viselkedni, ha már kimerítettek minden más lehetőséget – tartja a közkeletű politológiai bölcsesség. Ez fokozottan igaznak tűnik a szlovákiai magyarok esetére: hiába szól a racionalitás az összefogás mellett, a pártvezetőknek nem sikerült felülemelkedniük a sérelmeiken.

Az összefogás azért lett volna szükséges, mert a közvélemény-kutatások szerint sem a Bugár Béla vezette Most-Híd párt, sem a vele szemben álló Magyar Közösség Pártja (MKP) körül tömörülő másik oldal támogatottsága nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot. Bugárék 2009-es megalakulásuk óta valamennyi parlamenti választáson könnyen vették az akadályt, míg az MKP-nak ez egyszer sem sikerült.

A 2019-es EP-választáson azonban a Híd még a 3 százalékot sem érte el, miközben az MKP 4,96 százalékot szerzett. Bugárnak számot kellett vetnie azzal, hogy a következő parlamenti választáson kieshet a parlamentből, ezért belement, hogy tárgyalásokat kezdjenek a közös indulásról.