Hasbeszélő
Ez a hvg360 gasztrosorozatának újabb darabja. Minden megjelent rész itt található meg. | Csevapcsica, pljeskavica, ajvár – a délszláv népek konyhájának szentháromsága, ami legtöbbünknek a nyaralásokat idézi. Mert úton-útfélen Horvátországban, Dalmáciában, Szlovéniában, Szerbiában, Boszniában, az adriai tengerparton biztos, hogy megkóstoltuk a grillen, faszénen sült, füstös, fűszeres, darált húsos ételeket a mellőlük elmaradhatatlan darált paprikás, padlizsános, hagymás kísérővel.
Az idősebbeknek, akiknek annak idején még „Jugóba” eljutni is kiváltság volt, a szentendrei Görög kancsó étterem lehetett a honi lelőhely. Jóval az ezredforduló után jelent meg a pesti Rákóczi út árkádjai alatt a Montenegrói Gurman gyorsétterem, itt írtunk róla. Kísérletező kedvű gasztronautáknak pedig egyetlen autentikus kiadvány kínált recepteket Balkáni ételek címmel. A ljubljanai Forum kiadó magyar nyelvű 1987-es kötete albán, bolgár, görög, török, román és jugoszláv ízeket ígért. Már 2007-et írtunk a szabad jövés-menés jegyében, amikor Kern Ágnes a Balkán ízei című könyvében bátran jelenthette ki: „Hogy ki találta fel, hozta-vitte tovább valamelyik receptet, már nem is fontos. Csak az ízek számítanak, a jó szakács és a vendégszeretet”. No, meg a jó hús és a jó tűz.