Az ecet nemcsak kiváló ételízesítő és tartósítószer, de egészségre gyakorolt jótékony hatásait már az ókori görög orvosok is felismerték, sebfertőtlenítőként és gyógyszerként használták légúti megbetegedésekre, de még leprára is. A 18. századi Franciaországban pedig a fogyni vágyó hölgyek itták – igaz, az ecet mértéktelen fogyasztása miatt bekövetkezett haláluk nem csinált jó reklámot ennek a fajta fogyókúrának.
Az utóbbi években azonban újra meg újra lehet találkozni az ecetdiéta ajánlásaival, ha csak a nagyobb elérésű magyar oldalakat nézzük, írt róla népszerű női magazin, gasztroszájt, de még kormánypárti politikai lap is, míg egy másik női lap mindezeket cáfolva kijelenti: ecettel nem lehet fogyni.
Hogy megnyugtató választ kapjunk, Tarnai Irén dietetikushoz fordultunk a kérdéssel: vajon lehet-e egyszerre biztonságosan és egyáltalán eredményesen használni súlycsökkentéshez az ecetet?

AFP / DPA / Annette Riedl