Jobline.hu
Jobline.hu

Bár sokan úgy tartják, hogy az álláskeresésnek is megvan a maga szezonalitása, az ünnepi időszak is kiváló lehet arra, hogy új munkát találjunk. Karácsonyi szezon ide vagy oda, ne állítsuk takaréklángra az álláskeresést!

A munkáltatók nem hagyják abba a munkaerő-felvételt, csak azért mert itt az év vége. Hogy miért? Dave Harshberg ügyvezető így vélekedik erről a kérdésről: „Nagyon sokan vagyunk úgy vele, hogy az ünnepi időszak a megnyugvás, a pihenés ideje, ilyenkor veszünk ki szabadságot, és sokkal több figyelmet szentelünk a családunknak, barátainknak. A vállalkozások felvételi igényei azonban egyáltalán nem változnak meg, csak azért, mert a fizetett munkaszüneti napok a naptár utolsó oldalán helyezkednek el.” Szerinte a legtöbb vállalat felvételi tevékenysége az év minden szakaszában folyamatos, mivel a felvételi igényekben – a verseny nyomása, a növekvő piacok és a stratégiai kezdeményezőképesség miatt – nem történik nagy horderejű változás.

Harshberg azt is hozzáteszi, hogy „az ünnepek alatt történő felvételi folyamatok ugyanakkor bonyolultabbak lehetnek a megszokottnál, mivel a kulcsfontosságú döntéshozók ilyenkor nem tartózkodnak az irodában. „Természetesen egy nagyobb horderejű döntésnél a vezetők akár meg is szakíthatják a szabadságukat azért, hogy találkozzanak a jelölttel” – véli.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK                                               KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK                                   PÉNZÜGYI ÁLLÁSOK

IT ÁLLÁSOK                                                               ÉRTÉKESÍTÉSI ÁLLÁSOK

HR-ES ÁLLÁSOK                                                       SZAKMUNKÁS ÁLLÁSOK

Tippek az ünnepi időszak alatti álláskereséshez

A vezetők – még ha a pihenésre való kísértés elég nagy is – gyakran folytatják a felvételt év végén is, ezért álláskeresőként is érdemes aktívnak maradnunk, és nem csüggednünk, ha esetleg pont most kell új munka után néznünk, vagy időszerűnek érezzük a váltást. Könnyebb persze azt mondani magunknak, hogy ez az időszak most egyáltalán nem alkalmas a keresésre, mintsem lépéseket tennünk. Ám ha mégis a munkakeresés mellett döntünk, ezeket a lépéseket érdemes betartanunk az eredményesség érdekében.

 Frissítsük az önéletrajzunkat, profilunkat!

Eltelt egy újabb év, ebben az időszakban összegezhetjük szakmai eredményeinket is, amelyekkel érdemes frissítenünk CV-ket. Ne felejtsük ki új tapasztalatainkat, ismereteinket, tréningjeinket sem, illetve ha már több mint 3 éves, érdemes frissítenünk fotónkat is. Frissített CV-det a gyors regisztráció után, töltsd fel a jobline.hu-ra is, hogy a lehető leghamarabb jelentkezhess az új pozíciókra akár a jobline mobil oldalán.

 Ne lassítsuk le álláskeresésünk folyamatát

A legtöbben feladják az álláskeresést november vége és az Új Év között, de mi ne tegyünk így. A munkáltatók továbbra is keresnek jelentkezőket a nyitott pozícióikra, és a verseny is kisebb lesz a jelöltek számának csökkenése miatt. Ráadásul számtalan vállalatnál pont ebben az időszakban lesz nagy a hajtás, ezért rengeteg időszakos álláslehetőséget kínálhatnak, nemcsak a vendéglátóiparban, de akár a marketing területén is. Érdemes a kisebb, időszakos lehetőségeket is megragadnunk azoknál a cégeknél, amelyeknél hosszabb távon is szívesen dolgoznánk.

 Használjuk ki a szabadnapjainkat

Ha épp olyan cégnél dolgozunk, ahol az ünnepi szezon egyfajta lelassulást hoz, használjuk ki. Ha van még szabadnapunk, vegyük ki, és menjük el néhány networking eseményre, konferenciára. Az év vége ideális arra, hogy olyan ismerősökkel találkozzunk, akiket már egy jó ideje nem láttunk. Így megünnepelhetjük együtt az év végét, de tudtukra adhatjuk, hogy épp álláskeresésben vagyunk.

 Használjuk ki a személyes és szakmai eseményeket

Év vége felé megszaporodnak a különféle összejövetelek. Fogadjuk el a meghívást ezekre az eseményekre, legyenek akár személyesek vagy szakmaiak, és mindenképp tegyünk említést karrierterveinkről. Sosem tudhatjuk, mikor futunk bele egy jó lehetőségbe.

 Küldjünk karácsonyi üdvözlő kártyákat

Egy-egy „Boldog ünnepeket” feliratú kártya remek lehetőség a kapcsolatépítésre. Küldjünk egy rövid üzenetet mindazoknak, akik segíthetnek majd az álláskeresésben. Akár hagyományos úton, levél formájában, akár a közösségi oldalakon, például a LinkedInen tesszük ezt meg, az ünnepek remek ürügyként szolgálnak a kapcsolataink megerősítésére.

 Pihenjünk

Az év ezen időszakában természetesen nem szabad megfeledkeznünk a pihenésről, a családunk, barátaink körében töltött idő fontosságáról. Akár úgy döntöttünk, folytatjuk az álláskeresést, akár úgy, hogy ideiglenesen megszakítjuk azt, a pihenésről egyik esetben se feledkezzünk meg.

 

A The Balance cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.