Bisnode
Bisnode

Hetedével kevesebb nemfizetési eljárást kezdeményeztek 2017-ben Magyarországon, és csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma is. Ez mind nagyszerű hír, ám a cégeknek most kell igazán odafigyelniük a partnereikre, mert a pozitív eredmények ellenére a fizetési morál nem változott.

„Minimálisan a fizetési szokások is változnak, de nem számottevően. Sőt, akinek késedelme van, az most még többet csúszik a fizetéssel” – hívja fel a figyelmet Kristóf Anikó, a Bisnode adat- és kockázati szakértője. „Persze most egy nagyon jó időszakot él meg a gazdaság, sok gyenge pénzügyi mutatókkal bíró cég kihullott, de most kell igazán körültekintően üzleti partnert választani.”

Veszélyes utolsó negyedév

A felszámolások és kényszertörlések száma a 2014-es tetőzés óta évről évre csökkent, végül 2017 végére összesen 56,9 százalékkal esett vissza. Az egyes éveket vizsgálva a legintenzívebb visszaesés 2015-ben történt, akkor a felszámolások száma 44, míg a kényszertörléseké 27 százalékkal mérséklődött.  Ha a tavalyi évet vizsgáljuk negyedéves bontásban, akkor azt láthatjuk, hogy mind a felszámolások, mind a kényszertörlések tekintetében az utolsó negyedév hozta a legrosszabb eredményeket. A felszámolások száma ebben az időszakban 17,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, míg a kényszertörléseké mindössze 7,9 százalékkal csökkent.

Érdekes továbbá, hogy a hitelezőkkel való megegyezésnek még mindig nincs kultúrája Magyarországon, azaz a csődeljárás, mint megoldás egy bajban lévő cég gondjaira, alig akad. Még a válság éveiben is 131 volt a maximum, tavaly pedig 36 csőd volt összesen. 

Korrektebb cégek

Miközben a csődök és felszámolások száma 2014 óta csökken, a végelszámolások száma ugyanebben az időszakban 7900-ról 10 ezer fölé nőtt. Ezzel a végelszámolás maradt a második legnépszerűbb megszűnési mód. Ez az eljárástípus 2015-ben volt a legkevésbé gyakori, majd 2016-ban 9,8 százalékos emelkedést követően 8640-re növekedett. 

Ez azonban egy nagyon jó jel! Azt mutatja, hogy a cégek „rendesen” fejezik be a pályafutásukat. Azaz minden partnerük kifizetése után zárják be a boltot. Ebben komoly szerepe van az új PTK-nak. A vezetéstől való eltiltás joga és a tulajdonosi felelősség szigorítása óta lettek valamivel korrektebbek a vállalkozások. A válság éveiben népszerű volt a strómanra bízni és bedönteni a vállalkozást, vagy egy hajléktalanra írni a tulajdont. Szerencsére erre már ritkábban van példa.

Építőipar: kisebb kockázat?!

Sokáig vezette a legkockázatosabb cégek rangsorát az építőipar, még 2016-ban is dobogós helyen volt, most viszont már csak a hatodik. Érezhető, hogy a lakás- és házépítési lázban égő ország javít az építőipar teljesítményen, de nagyon óvatosan kell bánni az adatokkal. Rengeteg az új cég, a megszűnések és felszámolások száma még mindig nagyon magas a szektoron belül. Így bár a bedőlési index javult, a kockázatosság megmaradt. Főleg akkor lesz ez igazán veszélyes, ha a mostani lendület egy kicsit lassul és megint fejreállnak a kis cégek.

11-en 1 százalék alatt

Persze nem kell mindig a falra festeni az ördögöt, a tavalyi év valóban kiemelkedő volt. Az országos bedőlési index (Bisnode Bedőlési Index) csökkent, és a legtöbb ágazatot ugyanez a tendencia jellemezte. Öt iparág kockázatossága növekedett, kettő pedig stagnált, ugyanis a bedőlési index változása nem érte el a fél ezreléket. Igazán pozitív adat, hogy összesen tizenegy tevékenység zárta az évet 1 százalék alatti bedőlési aránnyal.

A legkockázatosabb ágazat lett az élelmiszeripar (a hetedik helyről jött fel), közel 2,4 százalékos BBI értékkel, valamint a gépjárműipar 2,3 százalékkal. Az elmúlt időszak legkockázatosabb iparágának számító vendéglátóipar a tavalyi év folyamán elvesztette vezető helyét, és 2,23 százalékkal visszacsúszott a harmadik helyre a kockázatos ágazatok versenyében. Az építőipar kockázatossága 0,35 százalékpont javulást követően 2 százalék alá csökkent egy év leforgása alatt, így már mindössze a hatodik legkockázatosabb iparág. A legkockázatosabb tevékenységek közül négyben – a közigazgatásban, az élelmiszeriparban, a fémiparban és a textiliparban is – növekedett a kockázatosság 2016-hoz képest.

TOP 10 legkockázatosabb iparág 2017-ben BBI mutatók alapjánAz oldalon elhelyezett tartalom a Bisnode Magyarország Kft. közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Bisnode BrandChannel

3 ezer új cég az építőiparban – Megmutatjuk, melyikben bízhat meg

Rengeteg új építőipari vállalkozás alakult az első háromnegyed évben, sokan akarnak az építkezési és lakásfelújítási boomból egy kicsit részesülni. Az új cégeknek ugyanakkor gyakran nincs referenciájuk és lezárt üzleti évük, vagyis nem lehet ellenőrizni őket. Hogyan kerülhetjük el a be nem fejezett vagy rosszul kivitelezett munkákat?