Jobline.hu
Jobline.hu

A cégek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megfelelő embereket találjanak a munkához, de gyakran figyelmen kívül hagyják az alkalmazottak sikerének két fontos elemét: az együttműködést és a kommunikációt.

Minden harmadik munkavállaló azt mondja, hogy a csapatával való jó együttműködés sokkal lojálisabbá teszi őt a cége iránt. A munkavállalók 86 százaléka pedig a munkahelyi kudarcok fő okának az együttműködés hiányát és a nem hatékony kommunikációt nevezi meg. Szerencsére ezek a kudarcok kikerülhetőek néhány egyszerű módszerrel, amelyek javítják a csapat együttműködését. A jó csapatépítő tevékenységek hatékonyak és szórakoztatóak, ezért próbáljunk ki egyet-egyet, ha szeretnénk lebontani a falat az alkalmazottak és a részlegek között, valamint ösztönözni a jobb kommunikációt.

#1. Közös többszörös

Ehhez a játékhoz osszuk fel a részleget több csapatba. Ezután kérjük meg a csapatokat arra, hogy azonosítsanak annyi közös tulajdonságot a csapattagok között, amennyit csak tudnak egy meghatározott időtartamon belül. Ezek a hasonlóságok lehetnek közös hobbik, kedvenc ételek, születési helyek, hobbiállatok, stb. Az a csapat győz, aki a legtöbb közös vonást találta meg a tagok között. Ez a játék különösen jól jöhet olyan osztályok esetén, akik nem kommunikálnak jól, vagy az új alkalmazottaik még nem érzik magukat a csapat részének.

 #2. Három csodás munkapillanat

Az együttműködés fontos része annak megértése, hogy mindenki visz értéket a csapatba. Ez a játék esélyt ad mindenkinek, hogy kifejezze saját hozzáadott értékét. A játék során mindenkinek fel kell állnia, és felidéznie három olyan pillanatot, amelyre büszke. Ha régi alkalmazottakról van szó, akkor ezeknek a pillanatoknak a jelenlegi munkahelyükről kell származniuk, ha újak, akkor korábbi munkaköreikből. Ez a tevékenység megteremti a tisztelet légkörét.

#3. A zsugorodó hajó

Ha szeretnénk kiszabadítani az embereinket kényelmi zónáikból, ezt a játékot játsszuk velük. Mindenki álljon meg egy meghatározott ponton a teremben. Ezután két ember tartson egy darab kötelet, amivel körbe kell vennie a csoportot. A kötéltartóknak egyre szűkíteniük kell a kötél által körbefogott területet, és ez arra készteti a csoportot, hogy szorosabban álljanak egymás mellett. Ez a játék nemcsak arra ösztönzi az embereket, hogy álljanak közelebb a másikhoz, de arra is, hogy működjenek együtt egy probléma (jelen esetben a helyhiány) közös megoldásáért.

#4. Pillecukor-torony

A puzzle vagy a kihívást jelentő építőjátékok növelik a kritikai gondolkodás képességét a csapaton belül. Építsenek a tagok tornyot pillecukorból és spagettiből anélkül, hogy meghatároznánk, hogy kell az építménynek kinéznie, így szabadon engedhetik kreativitásukat. A kritikai gondolkodást fejlesztő csapatjátékok azért is nagyon fontosak, mert ez a képesség 2020-ra a második legfontosabb munkaképességgé válik, amit a munkáltatók a jelöltekben keresnek. Az első a komplex problémamegoldó készség lesz.

#5. Jótékonykodás

Végül nem minden csapatépítő aktivitásnak kell játéknak lennie. Néha a csapatot egy közös jótékony ügy kovácsolja össze a leginkább. Évente 2-3 munkanapot töltsünk azzal, hogy időnket fontos jótékony célra fordítjuk, és bátorítsuk csapatainkat különféle önkéntes tevékenységek, akciók elvégzésére, például ételosztásra, szobafestésre vagy különféle tréningek nyújtására.

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.