HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gonosz ábrázatú, öntudatra ébredő robotok képével illusztrált, szenzációhajhász cikkek frappáns módon foglalják össze mindazt, amitől az MI-kutatók NEM tartanak – véli az MIT fizikaprofesszora, Max Tegmark.

Tegmark szerint két véglet jellemzi a mesterséges intelligenciáról szóló cikkeket. Az egyik Terminátor-szerű, gyilkos robotokat vizionál a belátható közeljövőre, a másik szerint viszont felesleges a témával foglalkozni, mert úgysem lesz a technológiából semmi - idézi az Urbanlegends.hu a fizikaprofesszort.

Tegmark Élet 3.0 című könyvében felsorol néhány népszerű tévhitet a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Ezek egyike szerint az MI gonosszá és tudatossá válik, ami a fizikaprofesszor szerint azért hibás gondolkodás, mert nem a gépek rosszindulata és tudatossága, hanem a képessége jelenthet valós veszélyt.

Mivel a szuperintelligencia kitűnően ért céljai eléréséhez, az emberiségnek arra kell törekednie, hogy az MI céljai összhangban maradjanak a saját céljaival. Példaként a professzor a hangyákat hozza fel, amelyeket puszta gonoszságból ugyan nem taposnánk szét, de egy vízerőműprojekt kivitelezőinként bizony ártunk nekik, ha útban vannak.

Tegmark szerint a jó szándékú mesterséges intelligencia mozgalma kevésbé a gyilkos robotok, mint inkább az intelligencia – pontosabban az emberi célokkal összehangolatlan célkitűzések – miatt aggódik. A legfőbb aggály az öntörvényű intelligencia, amely akár test nélkül is, internetkapcsolat segítségével könnyedén átverheti a pénzügyi piacokat, meghaladhatja az emberi feltalálókat, manipulálhatja és félresöpörheti az emberi vezetőket.

Vajon képesek leszünk-e kordában tartani a mesterséges intelligenciának köszönhető hatalmat? A jövőben békésen élnek majd az emberek a robotokkal, kiborgokkal és hibridekkel? Uralma alá vonhatja-e a mesterséges intelligencia a kozmoszt? Ha kíváncsi a válaszokra, rendelje meg Max Tegmark Élet 3.0 című könyvét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 17.