HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sajtó úgy láttatja magát, mint ami a valóság hiteles képét nyújtja, holott nem rendelkezik a valóság leírásának mindent átfogó képességével – véli Alain de Botton író-filozófus.

A sajtó elsődleges célja a szokatlan események bemutatása. Ezek a történetek aztán észrevétlenül beszivárognak az életünkbe, hatással vannak a gondolatainkra és cselekedeteinkre - idézi az Urbanlegends.hu az író-filozófust. De Botton szerint a sajtó "szelektíven konstruálja a valóságot, amikor eldönti, mely történetekre fokuszál és melyeket mellőz. Ebben rejlik roppant hatalma, amelynek többnyire nem is vagyunk tudatában".

“Minden pillanatban egy rakás egymásnak ellentmondó bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy mi is történik az országban valójában. Lesz egy-két pedofil gyilkos, de több tízmilliós sokaságnak meg sem fordul a fejében gyermekek megerőszakolása és agyonverése. Lesznek, akik húsbárddal ölik meg hűtlenkedő partnerüket, a többség azonban könnyek között, szívében haraggal, de mégis továbbevickél valahogyan. (…) Az érme másik, derűsebb oldala, érdekes módon, soha nem kerül be a hírekbe” - írja a filozófus A hírek című könyvében.

Szerinte a sajtó által bemutatott történetek önmeghatározásunkra is hatással vannak. “Ha azt sulykolják, hogy polgártársaink jó része őrült és erőszakos, minden egyes alkalommal, amikor otthonról kitesszük a lábunkat, félelem és gyanakvás lesz úrrá rajtunk. (…) ha azt halljuk, hogy az emberi beteljesülés legfontosabb indikátora a gazdaság, ami viszont a következő tíz évben katasztrofális állapotban lesz, képtelenek leszünk valaha is bizakodva szembenézni a valósággal” – mutat rá.

Ha kíváncsi, de Botton szerint mit tehetnek e gyakorlat ellen a hírek befogadói, és hogyan kellene a sajtónak mérsékelnie az általa okozott torzításokat, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét.

A sajtó ugyanolyan domináns helyet foglal el a modern társadalomban, mint egykoron a vallás, mégsem vagyunk tisztában életünkre gyakorolt hatásaival. Az író-filozófus Alain de Botton A hírek című könyve tökéletes használati útmutató a média által bekebelezett világunkhoz. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Ez tényleg még a kamuhíreknél is nagyobb probléma?

Napjaink valós hírei szenzációs, kivételes, negatív és aktuális eseményeket mutatnak be, ezáltal pedig félrevezetik az embereket – vallja egy holland filozófus-újságíró, aki a helyzet orvoslására saját oldalt indított.

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA