szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az E85-ös "zöld üzemanyagot" várhatóan literenként 175-180 forintért lehet majd tankolni, speciális benzinkutaknál - tájékoztatta Gál Péter, a bioetanollal is működtethető autókat gyártó Saab magyarországi illetékese.

A regionális vezérképviseletet ellátó GM Southeast Europe PR-menedzsere elmondta, hogy a 85 százalékban biológiai úton előállított etanolt és 15 százalékban 95-ös oktánszámú benzint tartalmazó E85-ös "alternatív motorhajtóanyagot" várhatóan február közepétől lehet kapni.

A Nyugat-Európában már bevált, szinte tiszta bioetanol forgalmazása egy budapesti és három Pest megyei töltőállomás közvetlen szomszédságában, speciális kutaknál kezdődik meg - jelezte Gál Péter. Tudomása szerint pár hónapon belül Békés megyében és Zala megyében is nyílnak E85-ös kutak. Ezeket a töltőállomásokat egyrészt nagy olajtársaságokkal partnerkapcsolatban álló, másrészt saját kutakkal rendelkező magyar vállalkozások üzemeltetik. A PR-menedzser jelezte, hogy a környezetbarát üzemanyagot egy svéd beszállító biztosítja úgy, hogy támogatásának eredményeként az új termék 30 százalékkal olcsóbb lesz a 95-ös oktánszámú benzinnél. Jelenleg egy liter benzin 245 forintba kerül.

A svéd exportőr először pár 10 ezer liter üzemanyagot szállít Magyarországra. A cég a további értékesítéseket az E85 iránti kereslettől teszi függővé.

A Saab már megkezdte az E85-tel is működő személygépkocsik magyarországi forgalmazását, amelyek 3-5 százalékkal drágábbak a hagyományos üzemű típusoknál. Eddig ugyan 10-nél kevesebb ilyen autót adtak el, a cég reményei szerint az idén több tucat is elkelhet. Gál Péter tudomása szerint a konkurens Ford is elkezdte etanolüzemű gépjárművei értékesítését Magyarországon.

A PR-igazgató szerint az E85-ös üzemanyagból "saját rizikóra" a hagyományos autókba is lehet tankolni, de ez nem tesz jót a motornak. A tapasztalatok szerint 5-10 százalékos bioetanol tartalmat viselnek el a hagyományos üzemű autók meghibásodás nélkül.

Az első bioetanol-kutak létesítésében koordinálóként résztvevő Saab tavaly nyár végén jelezte először, hogy Magyarországon is lehet majd zöld benzint kapni. A jogszabályok már január elsejétől lehetővé tették ennek az üzemanyagnak a gazdaságos forgalmazását azzal, hogy a bioetanol hányadot már nem terheli jövedéki adó.

Az MTI tudomása szerint a kutak megnyitásának elhúzódását az okozta, hogy az olajtársaságok kifejezetten megtiltották franchise rendszerben működő töltőállomásaik üzemeltetőiknek az E85 forgalmazását. Ez indokolja azt, hogy az első kutak végül meglévő benzinkutak szomszédságában nyílnak.

Gál Péter kitért arra, hogy értesülése szerint a magyar kormány az alternatív üzemanyagokkal üzemelő személygépjárművek és buszok elterjedésének elősegítésén dolgozik. A PR-igazgató a kormány részéről lát hajlandóságot arra, hogy ennek a szándéknak a szellemében változzon meg az év közepétől a regisztrációs adó rendszere. Példaként említette Írországot, ahol 50 százalékos regisztrációs adókedvezménnyel buzdítja a kormány "zöld" autók vásárlására az embereket. Gál Péter szerint jó esély van arra is, hogy a formálódó kormányzati közlekedési stratégia alapján a jövőben normatív támogatás, illetve beruházási támogatást élvezzen a zöld járművek beszerzése.

A bioetanol a benzinhez képest kisebb fajlagos energiával rendelkezik, így a "zöld autók" fogyasztása 100 kilométeren 20-30 százalékkal nagyobb a hagyományoshoz képest. Megnő ugyanakkor az autók teljesítménye: például a benzinnel 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik.

A Magyarországon forgalmazott benzin 2 százalékos arányban tavaly óta már tartalmaz bioetanolt, a Mol oktánszám-javító adalékanyag formájában keveri az üzemanyaghoz.

Németországban tavaly jelentek meg az első E85-ös üzemanyagot áruló kutak, amelyek száma mára 50-re bővült. Svédországban 628 helyen lehet E85-öt forgalmazó kúttal találkozni, a tervek szerint az ottani hálózat 2008-ra 800-ra bővül. Franciaországban az elmúlt hetekben jelentek meg az első E85 kutak, amelyek száma a kormány tervei szerint az év végére 500-ra emelkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
euractiv.hu Autó

Olcsóbbak lehetnek a környezetbarát autók

Brüsszel terve szerint a regisztrációs adót tíz éven belül felváltaná az éves, uniós útadó, amely a gépkocsi szennyezési szintje szerint alakulna, és így ösztönözné a „tiszta” autók értékesítését, hiszen a környezetbarát autók vásárlása és fenntartása egyaránt olcsóbb lenne. Ez a lényege az Európai Bizottság új javaslatának, melyről az Európai Parlament a következő plenáris ülésen folytat majd vitát.

MTI/hvg.hu Itthon

A Ferrari sem megy 86-os benzinnel - videó

A beharangozó még úgy szólt, Puskás Ferenc tiszteletére dekázási rekordot kívánnak felállítani a Vasas labdarúgói az évzáró edzésen, amelyet a focista fiúk a kézilabdás lányokkal közösen tartanak Angyalföldön. Ebből végül is leginkább csak a laza levezetés valósult meg. Dekázás is volt, pont 2007-et pattogtattak a futballisták. A Vasas évet értékelt és elégedettnek mutatta magát.

hvg.hu Autó

A legolcsóbb benzin 243 forint

Nem változott jelentősen az üzemanyagok ára a hazai töltőállomásokon szerdára virradóra. A benzin átlagos ára 256,20 forint, a gázolaj átlagos ára 257,40 forint, ami néhány fillér különbséget jelent csupán a múlt szerdai átlagos árakhoz képest.