szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb dél-koreai autóipari beszállító telepedett meg Csehországban, hogy kipufogókkal lássa el az észak-morvaországi Nosovicében lévő Hyundai gyárat, illetve a Kia zsolnai(Zilina) szlovákiai gyárát.

A Sejong csoport augusztus 8-án kezdte meg a gyár építését az észak-morvaországi Karviná-Nové Pole ipari parkban. A beruházás 18,5 millió euróba kerül. Az első lépcsőben 100, a teljes felfutás után 250 főt foglalkoztató üzemben a tervek szerint 2008 első felében kezdődik a gyártás, az üzem 2011-ben éri el teljes kapacitását.

A Hyundai beruházásainak értéke a cég első európai autógyárában eléri az 1,3 milliárd eurót, az észak-morvaországi autógyár a tervek szerint 2009-ben mármegkezdi a termelés, de a bővítés utána is folytatódik. Az első évben 200 ezer, 2011-ben 300 ezer gépkocsit gyártását tervezik. 

A Kia tavaly júniusban kezdte próbaüzemét Zsolna mellett, hivatalosan év végén indították a termelést a 700 millió eurós beruházással épült üzemben. A Kia idén 150 ezer autót gyárt majd, az évi tervezett teljes kapacitást, 300 ezer járművet, 2009-re  érik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!