szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb amerikai autóipari cég, a General Motors (GM) 2007-ben közel 40 milliárd dolláros rekordveszteséget szenvedett el, és emiatt alkalmazottak tízezreinek további elbocsátására fog kényszerülni. A konszern keddi detroiti bejelentése szerint 74 ezer dolgozó részesedik majd végkielégítésben.

© Stiller Ákos
A veszteség 37,5 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 2 milliárd dollárral. Ez a veszteség elsősorban adózási okokra vezethető vissza. A rendkívüli hatás kizárásával a veszteség 23 millió dollárt tett ki, és ez a megtisztított eredmény megfelelt a szakértői várakozásoknak. Az árbevétel 2007-ben 12 százalékkal 181,1 milliárd dollárra süllyedt.
 
A múlt év negyedik negyedében a GM vesztesége 722 millió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 950 millió dolláros nyereséggel. Az árbevétel a negyedik negyedben 7 százalékos esés után 47,1 milliárd dollárra csökkent.
A GM-hez hasonlóan a Ford és a Chrysler is veszteséges, és egy beszűkülő hazai piacon folytatják versenyüket.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
automenedzser.hu Autó

A GM letaszította a VW-t a kínai trónról

Az eladások megugrásától hangos első félévben átrendeződni látszik a kínai autópiac. Az ötvenszázalékos növekedést produkáló autóipar élén változás történt, idén először a General Motors és partnerei adták el a legtöbb autót, a Volkswagennek be kellett érnie a második hellyel.

hvg.hu Autó

További leépítések lesznek a GM-nél

A General Motors első számú vezetője egy nyilatkozatban további leépítésekre célzott az idei évben. Tavaly 34 ezer állás szűnt meg a vállalatnál.

hvg.hu Autó

Regionális alkatrész-elosztót hozott létre a GM Budaörsön

A General Motors regionális alkatrész-elosztó központot hozott létre Budaörsön közel a cég kelet-közép európai központi irodájához. Az új egység a régió 11 országát látja el és létrehozásával jobb és gyorsabb alkatrész ellátásban részesülnek mind a márkaszervízek, mind pedig az autótulajdonosok.

hvg.hu Autó

Egy százalékkal nőtt a GM magyar piaca

Jó első negyedévet zárt a a General Motors Magyarországon. A GM által forgalmazott két márka, az Opel és a Chevrolet összértékesítése 6722 autó volt szemben a tavalyi első negyedév 6546-as eladásával - miközben a teljes piac 4,6 százalékkal csökkent (47 ezer 927-ről 46 ezer 157-re).

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért

Budapestnek kuss, a kormány baráti cégekkel intézi a főváros fejlesztését

Budapestnek kuss, a kormány baráti cégekkel intézi a főváros fejlesztését

George Clooney és felesége milliós adományt küldenek Bejrútba

George Clooney és felesége milliós adományt küldenek Bejrútba