szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt a gépjármű finanszírozási csalások száma, miközben egyre kevesebb az autólopás - közölte a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége kedden az MTI-vel.

© sxc.hu
A közlemény szerint a lízingcégek az elmúlt két évben mintegy 3000 gépjárművel kapcsolatos feljelentést tettek, s az ezzel összefüggő kintlévőségek elérték az 5 milliárd forintot. A lízingszövetség tapasztalata szerint a feljelentési ügyek mintegy 20 százalékában a rendőrség megtagadta a nyomozás elindítását, a megkezdett nyomozások 20 százaléka pedig eredménytelenül zárult le a tavalyi év végéig.

A fiktív gépkocsik felhasználásával elkövetett lízingcsalások, illetve a gépjármű értékével – például önerővel – kapcsolatos csalások esetében a csalók azzal a céllal keresik meg a finanszírozó cégeket, hogy a lízingelt, vagy kölcsönre vett autót eladják, vagy a folyósított összeget egyszerűen ellopják - áll a közleményben.

A dokumentum szerint a bűncselekmények ellen három területen kell felvenni a harcot: meg kell teremteni a gépjárművásárlás tényleges költségeinek, illetve kockázatainak átláthatóságát, meg kell előzni a lízingcsalásokat és támogatni kell az ügyfelek tudatos hiteldöntéseit. Ezen túlmenően szükség van a zálogjogi nyilvántartás szabályainak módosítására is, hiszen a jelenlegi rendszerben semmi nem védi a hitelezőt: ha a cég tönkremegy, a lízingelt gépjármű bekerül a végrehajtási vagyonba és elárverezik. A közlemény emlékeztet arra, hogy a Lízingszövetség 2006 októberében kezdeményezett egyszerű jogszabály-módosítási javaslatával kapcsolatban - amely szerint a gépjármű zálogjogot a járműnyilvántartásba jegyezzék be -, azóta sem történt érdemi előrelépés.

A finanszírozási csalások többségében a lopott gépjárművet külföldön értékesítik, amit meg is tehetnek, hiszen a forgalmi engedélyben nincs nyoma annak, hogy a gépjármű nem idegeníthető el. A lízingszövetség ezért azt javasolja, hogy kerüljön be a forgalmi engedélybe minden, a jármű eladását tiltó terhelés, így például a zálogjog, vagy a haszonélvezeti jog. 

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi negatív adóslista helyett egy teljes körű, önkéntes adatszolgáltatási alapon működő, az Európai Unióban is elterjedt pozitív adóslistát kellene létrehozni. Az ügyfelek számára ez kockázat alapú árazást jelentene, ami kisebb költséget eredményezne, a hitelezőknek pedig nagyobb biztonságot, a gazdaság egészének pedig stabilitást jelentene, hiszen a fogyasztást csak a reális fizetőképes kereslet mértékéig engedné növekedni.

A közlemény - a finanszírozási csalások során alkalmazott módszerekre vonatkozó kutatásra hivatkozva - hangsúlyozza, hogy a legnehezebben kezelhető visszaélés az önrésszel kapcsolatos, amelynek mértékét általában 10 százalékban határozzák meg a kereskedők, de nem ritka az olyan akció sem, amikor önerő nélkül is elvihető az autó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Autó

A tulajdonosok lopatják el a Budapesten elkötött autók harmadát

Tavaly, csak a fővárosban mintegy 4,8 milliárd forint kárt okoztak a lízingcsalók a bankoknak, de a szakemberek szerint ez az összeg néhány év múlva akár tízszeresére is nőhet. Szakemberek fontosnak tartják a fellépést a bűnözők ellen, ám szerintük az autóvásárláshoz kötelezően befizetendő 20 százalékos önrész bevezetése nem jelent megoldást a problémára. Megdöbbentő, hogy a budapesti autólopások harmada lízingcsalás.

Csikász Brigitta Autó

Biztosítási csalások: „szerviz helyett jól összetörjük a kocsit”

„Most nem jó az autóm, de egyelőre nem viszem el megjavíttatni, mert arra várok, hogy mikor ér rá a szervizes ismerősöm, vele összetörjük a kocsit, aztán a biztosító pénzén megcsináltatom a járgányt.” Ez a javítási mód nem szokatlan: az ilyen és ehhez hasonló visszaélések teszik ki a biztosítási csalások nagy részét.

MTI Autó

Megfeneklett a lízingcsalókkal szembeni védekezés

A Magyar Lízingszövetség – a Bankszövetséggel egyetértve - átfogó, a finanszírozási szerződéseken túlmutató, összehangolt intézkedéseket javasol az autólízing üzletkörben - közölte a szakmai képviselet csütörtökön az MTI-vel.

Történelmi mélypontra lökte a koronavírus a forintot

Történelmi mélypontra lökte a koronavírus a forintot

Görögországban is megjelent a koronavírus

Görögországban is megjelent a koronavírus

Elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala

Elkészült Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala