szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahány ország, annyi szokás. Ez az igazság természetesen a külföldi nyaralásokra is vonatkozik. Mielőtt autóval útnak indulna, nem árt, ha utánanéz annak, az adott országban milyen közlekedési szabályok vannak érvényben.

Képünk illusztráció
© AP
Ha nem szeretne kellemetlen helyzetbe kerülni a nyaralás alatt, vagy a költőpénzt a rendőrségnek befizetni, utazás előtt érdeklődjön a közlekedési szabályokról. A legtöbb államban ugyanis magasabbak a bírságok, mint nálunk, bár május elsejétől a hazai szabálytalankodók is busás összegekre számíthatnak.

Az ADAC német autóklub szakembereinek első tanácsa: fontos, hogy a nyári gyárleállások, nyári szünet időpontját megtudják az adott országban. Néhány uniós államban, ugyanis meghatározott időben adják ki a dolgozók szabadságának egy részét, ilyenkor pedig hatalmas a forgalom az utakon, a határon és a strandok irányában. Ezt azonban igen nehezen tudják kiszámítani, illetve elkerülni, hiszen a legtöbb országban közel azonos időpontra esik a nyári leállás. Ilyenkor azonban ne időzítsék az utazást a hétvégére. Érdemes éjjel, hajnalban, vagy késő este útnak indulni, hogy a napközbeni dugókat, forgalmakat elkerülje.

Szabadságolás

Június 8. és szeptember 14. között várható a turisztikai csúcs Olaszországban. Spanyolországban június 15-szeptember 15. között van a fő szabadságolási szezon. Franciaországban július 4. és szeptember egy között, majd két hónapos az iskolai nyári szünet, míg Portugáliában három hónapot (június 17-től szeptember 17-ig) kapnak a tanulók. Nálunk június 13-án van az utolsó tanítási nap, és a gyerekek egészen augusztus 29-ig élvezheti a semmittevést. Horvátországban július és augusztus, Dániában június 28.- augusztus 10-ig, Hollandiában pedig július 5-től, augusztus 31-ig tart a szabadság.

Szabálysértések

Aki a spanyoloknál átmegy a piroson, vagy megsérti az előzési szabályokat, 350 eurós büntetésre számíthat. Aki 60 kilométer/órával túllépi a megengedett sebességet, vagy a véralkohol-szintje 1,2 ezrelék fölött van, legalább három hónapos elzárásra ítélhetik. DE egy nap börtön jár annak is, aki 160-nál gyorsabban halad az autópályán. Luxemburgban a korábban megengedett 0,8 ezrelékes alkoholszintet 0,5 ezrelékre csökkentették. Észtországban, Lettországban, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában teljes az alkoholtilalom a volán mögött.

A cikk folytatása az Autómenedzser.hu autós portálon, ahol kiderül mennyi a büntetés gyorshajtásért Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Belgiumban, Hollandiában stb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idén is elmarad a Glastonbury

Idén is elmarad a Glastonbury

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján