szerző:
MTI

A 8-as számú főútvonal gyorsforgalmi autóúttá, majd autópályává fejlesztése érdekében 2013-ig elsősorban útburkolat-erősítési munkákat végeznek, illetve néhány csomópont és elkerülő út építése kezdődhet el - mondta Galuska János, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási igazgatója pénteken Veszprémben, a 8-as főút fejlesztése érdekében rendezett konferencián.

A Várpalotát elkerülő szakasz kivitelezési terveinek elkészítése és az építési, engedélyeztetési eljárás folyamatban van, a munkálatok megkezdésének tervezett ideje 2009 negyedik negyedéve. A 11 kilométeres elkerülő út beruházásának befejezése 2011-re várható - tette hozzá. Az igazgató elmondta: Várpalota és Veszprém között a négysávos útszakasz 11,5 tonna teherbírású megerősítését végzik el a következő években és két csomópont kiépítése (a hajmáskéri és a litéri elágazónál) várható. Szerinte a mintegy 20 kilométeres útszakasz megerősítése és a két csomópont kiépítése 2012-re lesz kész.

A Veszprém melletti Márkó falut elkerülő útszakasz az idei év végére készülhet el. Galuska János elmondta: a Márkó és Ajka közötti, több mint 30 kilométeres szakasz burkolati megerősítése 2013-ig kész lesz. Az úterősítő munkák 2009 februárjában kezdődhetnek meg, a befejezést pedig 2011-re tervezik.

Vas megyében a leendő M8-as autópálya körmendi, új nyomvonalával kapcsolatos előkészítő munkálatok csak akkor kezdődhetnek meg, ha megszületik a megfelelő kormánydöntés. Az új nyomvonalhoz már megvannak az előzetes környezetvédelmi határozatok - mondta az igazgató. Schweigerhofer Ferenc, a 8-as főút Térségi Fejlesztési Tanács munkaszervezetének vezetője hangsúlyozta, hogy 2013-ig ki kellene jelölni az M8-as végleges nyomvonalát.

Markovszky György, a konferenciát szervező Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a 8-as főközlekedési út fejlesztésének rendkívüli gazdasági jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, sokan gondolják azt, hogy "becsapták a térséget", mert nem váltak még valóra a tíz évvel ezelőtti ígéretek. Hozzátette: elindultak ugyan az előkészítő munkálatok, Márkónál útépítés is zajlik már, de "ezzel még nem lehetünk elégedettek". Az elnök hangsúlyozta: 2013-ra már minden előkészítő munkának, tervnek készen kellene állnia, hogy az akkor megnyíló újabb uniós támogatásokból valóban megépülhessen az M8-as autópálya.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Buszbaleset a 8-as főúton, több gyerek megsérült - fotókkal

Hárman, köztük egy gyerek sérült meg súlyosan abban a buszbalesetben, amely péntek reggel történt a 8-as főúton Rönök és Vasszentmihály között; a román felségjelű buszon 10-14 éves gyerekek utaztak, 13-an könnyebben megsérültek - közölte a katasztrófavédelem és a Vas megyei rendőrség az MTI-vel.

MTI Világ

Késik az új szerb autópálya

A szerb kormány döntése nyomán több hónapos késéssel kezdik el építeni a magyar határtól Nyugat-Szerbiába vezető Horgos-Pozega autópályát.

MTI Autó

Autópálya-karbantartó autóba rohant egy kamion

Három embert szállítottak kórházba, amikor egy török rendszámú kamion egy autópálya-karbantartó autóba rohant Kiskunfélegyháza mellett csütörtökön délelőtt - közölte a katasztrófavédelem.

MTI Autó

Tovább épül az M3-as autópálya Szabolcsban

Tovább épül az M3-as autópálya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a sztráda újabb, Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakaszának építési munkálatait a már jövőre megkezdik a Nyírségben - ezt Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője közölte pénteken Baktalórántházán, ahol az érintett ingatlantulajdonosok tekinthették meg a terveket.

A NASA felküld egy új műszert az űrbe, egy rejtélyes sugárzást mérnek majd vele

A NASA felküld egy új műszert az űrbe, egy rejtélyes sugárzást mérnek majd vele

Az informatikai beszerzéseknél sem lehet Rogán Antalt megkerülni

Az informatikai beszerzéseknél sem lehet Rogán Antalt megkerülni

Május 2-án érkezik Budapestre Matteo Salvini

Május 2-án érkezik Budapestre Matteo Salvini

Hiperaktív, aspergeres és a többi címke – árt vagy használ a gyereknek?

Hiperaktív, aspergeres és a többi címke – árt vagy használ a gyereknek?

Egy hős felénekelte a KFT Afrikájának szövegét Toto zenéjére

Egy hős felénekelte a KFT Afrikájának szövegét Toto zenéjére

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban