szerző:
hvg.hu

A V70-esbe könnyű volt beleszeretni, az XC70-estől nehéz volt elszakadni. Egy ilyen kocsival a világot szívesen körbeautóznám, akár széltében, akár hosszában. Hangos, néha lomha, drága - és mégis.

© Autómenedzser
Egy barátom fanatikus XC90 rajongó, nem tudom meggyőzni, hogy létezik más autó is a világon. Itt van például az XC70. Ugyanazt tudja, csak nem olyan böszme nagy, ötszemélyes ugyan, de nem olyan feltűnő, nem annyira irigységet korbácsoló, sokkal inkább családi autó, kevésbé gangsztabiznisz verda. Miután bemutattam neki, annyit elértem, hogy elismerte, jó autó, egy lépéssel közelebb viszi az XC90-hez, de nem az.

A legszebb XC70-est, a vitorlás világversenynek adózó különleges Ocean Race kivitelt vezethettem. Ritka példány, az ára magas és csak addig forgalmazzák, amíg a világkerülő sportesemény tart. Korábban rikító kék (óceánkék) színbe öltöztették, az idei évtől kapható visszafogottabb csillámezüst színben is.

© Autómenedzser
Gyárilag tuningolt egyedi autóról van szó, minden a vitorlázásra utal, a feliratok, a szőnyegek, a bőr kárpit varrása, a csomagtakaró kötél fogantyúja. A legjobban nekem a hullámokat idéző vad, kétszínű felnik tetszettek. A vad, kiszámíthatatlan, veszélyes, hideg és idegtépő kalandok helyett nyugodt, biztonságos, tudatos és meghitt autózásra számíthat, aki XC70-be ül. Persze kalandok azért lehetnek, ez az autó nem ismer kompromisszumot, lehet vele dagonyázni, erdőt kerülni, hóba angyalkát rajzolni. Intelligens összkerékhajtása, magas építése és versenytársait megszégyenítő technikai tudása feljogosítja erre.

© Autómenedzser
Az XC70 igazi biztonsági autó. Bár nem tud annyit, mint a svédek új üdvöskéje - az XC60 a városi koccanásokat is mérsékli - a teljesen felszerelt változatban biztonságban érezzük magunkat. Meredek lejtőn lejtmenetsegéd áll a rendelkezésünkre, autópályán követő radar tartja automatikusan az előttünk haladótól a megfelelő távolságot, ha kell, lassít, ha kell, gyorsít. Párhuzamos közlekedésnél, sávváltásnál holttérfigyelő kamerák segítenek, a felezővonal figyelmetlen átlépését hangos csipogással bünteti a Volvo. A műszerek, kapcsolók egyértelműek, elrendezésük ergonomikus, a kommunikáció magyarul történik. A passzív biztonsági eszközök (légzsákok, fejtámlák, ülések, övek) egy esetleges baleset során is kellőképpen védenek. Az XC70 betartatja a követési távolságot és nem csupán az automatikus tempomat révén. A szélvédőn felvillanó piros csíkkal jelzi, ha túl közel mentünk az előttünk lévőhöz. Kis sebességnél, araszolásnál nem működik, de hatvanas tempónál már igen. Ha elkerülhetetlen ütközés veszélyét érzékeli (például az előttünk haladó autó indexelni kezd és tudtunkra adja, hogy letér jobbra. Mi látjuk a szándékot és tudjuk, hogy nem lesz baj, a Volvo viszont ütközésre számít), villogó fényjelzéssel és hangos sípszóval figyelmeztet.

Igazi kombi (Oldaltörés)

© Autómenedzser
A motor 185 lóerős, könnyedén mozgatja az 1725 kilós testet, munkáját azonban nem csendben végzi. A hangos D5 az autó egyik gyenge pontja, a másik a rugalmatlan hatsebességes automatikus váltó, amely ugyan kézzel is irányítható, ám nem szereti a hirtelen lendületváltásokat, ahogyan nem a takarékos mód a kedvence. Bár igyekeztem visszafogni a lovakat, 10,5 liter alá nem sikerült levinnem az átlagfogyasztást száz kilométerenként. A közösen megtett 600 kilométer során vezettem autópályán, terepen és városban egyaránt, főképp azonban lakott területen belül használtam. Illene ehhez az autóhoz a nemrég kipróbált duplakuplungos Powershift váltó, a D5 nyomatékcsúcsa 400 Nm, ennyit elvileg még elbír.

© Autómenedzser
Hatalmas az XC70 csomagtere - ne felejtsük el, hiába a terepes tulajdonságok, ez a kocsi lényegében egy klasszikus kombi -, hosszú (alaphelyzetben 1089 milliméter), széles és akár 1,6 köbméteresre is bővíthető. A szlovák adózást kedvelőknek jó hír, hogy a lehajtható vasrács is szériatartozék, így pillanatok alatt teherautóvá léptethetjük elő a nagycsaládos kombit, sőt vérengző pitbult is szállíthatunk hátul. Rögzítő sín, háló és elektromos csatlakozó van.

Terepen hasznos a 21 centis szabad hasmagassága, a hossza azonban hátrány, leginkább vontatásra, birtokjárásra, sízéshez, hóban és sárban lehet a gazdája hasznára masszív felépítése.

A beltér kellemes, az S80-ból és a V70-ből ismerős anyagok és formák ölelnek körül. A lebegő középkonzol nagy találmány, a sok gomb rajta zavaró. A motor a Start gomb megnyomásával indul, alapjáraton és nagy gáznál hangos. A jó minőségű zene és a motorhang erősödésével agyunkba tóduló adrenalin azonban tompítja az orkánt. Bár nyugodt üzletemberek, tehetős családapák autója az XC70, női szíveket is hódít. Feleségem, aki már ült pár autóban ritkán szó dicséretet, ez a tesztautó azonban bőven kapott. Ha toplistát kellene felállítania, az XC70 ott lenne az elsők között. Halkan én is így gondolom.

© Autómenedzser
XC70-est azonban nem egyszerű karácsonyra kapni, legolcsóbb változata 11,24 millió forint, az általunk kipróbált Ocean Race kivitel alapára 12,49 millió, a kipróbált tesztautóért (navigációval, hangrendszerrel, automatikus váltóval stb.) pedig a 15 milliót is elkérik. Ha netán 285 lovas benzinest szeretnénk, akkor ez az összeg csak a belépőmodellre elég. A leghasznosabb extrának természetesen a biztonsági csomag (570 ezer forint) viszonyult, a ráfutásra és elalvásra figyelmeztető rendszer életeket menthet, de a 90 ezer forintos Bluetooth-kapcsolat is létfontosságú egy üzleti autóban. A fiamnak persze leginkább a hátsó ülésfűtés tetszett, én egy kis hónak jobban örültem volna.

B. Cs.
Autómenedzser

Műszaki adatok (Oldaltörés)Volvo XC70 D5 Ocean Race
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 2400
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő185 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 400 Nm 2000-2750 fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2815
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4838/1878/1604
Csomagtér555-1600 liter
Saját tömeg (kg) 1725
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 205
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h 9,9
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Vegyes8,3
Tesztfogyasztás10,5
CO2 kibocsátás (g/Km) 219
ÁRA Az autó listaára 12,49 millió forint
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
automenedzser.hu Autó

Volvo V50 teszt: Magyarul beszél, nem dohányzik

Legyen első a család, legyen első a cég, a Volvo V50 minden igényt kiszolgál. Kihívóan elegáns, megnyugtatóan biztonságos és páratlanul kényelmes. A benzines alapmotort viszont felejtsék el.

hvg.hu Autó

V50-teszt: váltóban erősített a Volvo

Az automata váltók köztudottan többet fogyasztanak, drágábbak és jóval kényelmesebbek, mint manuális társaik. A duplakuplungos automaták 8-10 százalékkal kevesebbel is beérik. Így nem szennyezik annyira a környezetet. Megnéztük a Volvo új Powershift váltója hogyan muzsikál a legkisebb kombiban.

hvg.hu Autó

Teszteltük a legbiztonságosabb Volvót

Minden egyes kipróbált Volvónál azt tapasztalom, hogy ez volt az eddigi legjobb. Az XC60-egy igazi cuvée, íze finom és a csomagolása is tökéletes. A hangos motor, a lassú váltó és a borsos ár üröm az örömben.

hvg.hu Autó

Teszt: a Volvo szereti az alkoholt

A legkisebb négyajtós Volvo finom, izgalmas autó. Üzleti és családi célokra egyaránt alkalmas. Bioetanollal működő motorja lendületes autózást tesz lehetővé, olcsón üzemeltethető és nagyon környezetbarát, bár nem túl humánus. A Flexifuel változat felára hamar megtérül.

hvg.hu Autó

Tetszett ez a Volvo - lehet, hogy öregszem?

Mintha Öland szigetén sétálnék a sűrű, magas fűben, a háttérben lágyan füstölő kis kémény, tenger- és tehénszag, susogó, alacsony fák. Tücskök zenélnek a fényes éjszakában. Így tudnám leírni a Volvo V70-est.

11 000 forint helyett most 0 forint: ingyen letöltheti a népszerű Sims 4-et

11 000 forint helyett most 0 forint: ingyen letöltheti a népszerű Sims 4-et

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett

15 évesen olimpiát nyert, 22 évesen visszavonul az úszó

15 évesen olimpiát nyert, 22 évesen visszavonul az úszó

Az "ostoba nacionalistákat" ostorozza Juncker

Az "ostoba nacionalistákat" ostorozza Juncker