szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette azt a törvényt, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani.

Az Ab egyhangú döntését azzal indokolta, hogy "a jogalkotó a hatályba lépést megelőzően létrejött jogviszonyokban idézett elő vál­tozást" és ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik. A testület több utólagos normakontroll-indítvány, 870 bírói kezdeményezés, valamint csaknem kétszáz alkotmányjogi panasz alapján vizsgálta a kifogásolt rendelkezést. A jogalkalmazó bírák feladata, hogy az előttük folyamatban lévő perekben, illetve az alkotmányelle­nes jogszabályon alapuló, jogerős megszüntető végzésekkel lezárt eljárásokban a megsem­misítés jogkövetkezményeit levonják - tartalmazza a közlemény.

A parlament tavaly június 9-én fogadta el azokat a törvénymódosításokat, amelyek alapján június 19-étől az egy éven túli parkolási díj meg nem fizetéseit a bíróságok nem tárgyalhatják, a folyamatban lévő pereket pedig megszüntetik. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a jogszabály a parkolási díjigények tekintetében átmeneti rendelkezé­sek nélkül, a hatályba lépését követően benyújtott ke­resetleveleket elutasítani, a fo­lyamatban lévő pereket pedig megszüntetni rendelte, amennyiben a jogosulatlan parkolás és az igényérvényesí­tés között több mint egy év telt el.

Az alkotmánybírák álláspontja szerint nem önma­gában a jogérvényesítés megnehezítése, feltételeinek szigorítása alkotmányellenes, hanem az, "ha a jogalkotó a jogszabály hatályba lépését megelőzően létre­jött jogviszonyokban kíván a jogosultra nézve kedvezőtlen változást előidézni".

Mint az a közleményben olvasható: tekintettel a jogbiztonság követelményére, és figyelemmel az eljárást kezdeménye­zők különösen fontos érdekeire, a perbe vitt igények nagy számára, az Ab határozatával a keletkezésükre visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vizsgált rendelkezéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Parkoló automatákat vásárol Angyalföld önkormányzata

Az angyalföldi önkormányzat négy zónában 210 parkoló jegykiadó automata szállítására és a kapcsolódó szolgáltatásokra írt ki nyílt közbeszerzési eljárást, a felhívás a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

MTI Itthon

Új fővárosi parkolási rendszer: díjfizetési övezetek

A jövőben a BKV-jegy árához kötnék a budapesti parkolási óradíjakat; az autósok 17 százaléka rokkantigazolvánnyal parkol. Egyebek közt ez is olvasható a Főmterv Zrt. előterjesztésében, amelyről kedden tárgyalt a Főpolgármesteri Kabinet - közölték az ülés résztvevői.

MTI Gazdaság

Új parkolóház a pesti belvárosban 2,5 milliárd forintból

Megnyílt Budapest belvárosában Európa első, úgynevezett robot-technológiával működő parkolóháza. A beruházás értéke 2,5 milliárd forint volt – mondta Csuhay Attila, a befektetést finanszírozó VIT Nyugdíjpénztár ingatlanbefektetéseit kezelő GPM Kft. tulajdonosa.