szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Ellentétben azzal a feltételezéssel, miszerint a zsúfolt nyári, illetve a...

Ellentétben azzal a feltételezéssel, miszerint a zsúfolt nyári, illetve a csúszós téli utak a legveszélyesebbek, az amerikai közúti balesetekre vonatkozó 1994 és 2006 közötti adatok elemzéséből kiderült, hogy inkább ősszel lenne indokolt az elővigyázatosság.
    
A felmérést készítő Michael Sivak, a Michigani Egyetem közlekedésbiztonsági intézetének munkatársa szerint több különböző és idényszerű tényező együttes előfordulása az oka annak, hogy októberben mintegy 16 százalékkal nagyobb az esélye a halálos közlekedési baleset bekövetkeztének, mint a felmérés szerint az év legbiztonságosabb hónapjának számító márciusban. Az elemzés alá vont adatok szerint a halálozási ráta egymilliárd kilométerenként októberben 10,2, márciusban 8,8.
    
A téli zordon időjárás elméletileg nagyobb veszélyforrást jelentene a gépkocsivezetők számára, ugyanakkor ilyen körülmények között lassabban hajthatnak az utakon. A nappal kulcsfontosságú tényező - állítja Peter Kissinger, a washingtoni székhelyű AAA Alapítvány elnöke. A kora őszi meleg és az egyre hosszabb éjszakák együtt okozhatják az októberi balesetcsúcsot. "Éjszaka lényegesen nagyobb a kockázat, mint napközben" - magyarázza Kissinger.
    
Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság ebben a hónapban kiadott közleménye szerint az idén január és március közötti 7689 halálos áldozat volt a közutakon 9 százalékkal kevesebb, mint a tavaly ilyenkor, ráadásul ez a szám félévszázada nem volt ilyen alacsony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!