szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A General Motors a németországi Opel-üzemek megtartását ígéri német állami támogatás fejében - értesült szerdán a Handelsblatt. Ezzel egy időben Berlinben ismerté vált, hogy az amerikai anyavállalat Európában 9000-9500 munkahely megszüntetését tervezi.

Mindezt hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg, és a bizonytalanságot jelzi: szerda délelőtt szinte óráról órára változtak a számok azzal kapcsolatban, hogy a General Motors által megszüntetendő európai munkahelyek közül mennyi érinti Németországot. Míg korábban a 9500-ból 7300 munkahely megszűnéséről szóltak az információk, később 5300 német munkahely megszűnésére tettek utalás.

Nick Reilly, a General Motors közelmúltban kinevezett európai igazgatója kedd óta sorra látogatta a németországi Opel-gyárakat, illetve az azoknak otthont adó tartományok - Észak-Rajna-Vesztfália, Hessen, Rajna-Pfalz és Türingia - vezetőivel találkozott, vagy találkozót kezdeményezett.

A Handelsblatt arról számolt be: Nick Reilly a szóban forgó tartományok kormányfőinek azt ígérte, hogy a General Motors egyetlen németországi telephelyet sem zár be - így a leginkább veszélyeztetettnek tartott eisenachit sem -, ennek fejében viszont  arra számít, hogy a tartományok a szövetségi kormánnyal összefogva hozzájárulnak az Opel szanálásához.

A német kormány a korábbi tulajdonosjelöltnek, az osztrák-kanadai Magnának 3 milliárd eurós támogatást ígért. Angela Merkel kancellár és Rainer Brüderle gazdasági miniszter azonban a közelmúltban több alkalommal is leszögezte, hogy ugyan ezt a támogatást a General Motors esetében egyáltalán nem tekintik automatikusnak. Sőt a kancellár nyomatékosan utalt arra, hogy az amerikai anyavállalatnak magának kell viselnie a szanálás terheit. Közvetve ezt erősítette meg Ronald Koch hesseni miniszterelnök is, aki az európai igazgatóval folytatott tárgyalások után kijelentette hogy az állami támogatások kérdésében az Opel nem élvez kiemelt figyelmet. A GM esetleges kérelmét ugyanúgy kezelik majd, mint bármely más vállalatét. Ehhez először azonban ismerni kell a terveket - tette hozzá.

Szerda délelőtt ismerté vált az is, hogy a leépítések mellet a General Motors Európában mintegy 25 százalékos kapacitáscsökkentést tervez. A német fővárosban arra számítanak, hogy az amerikai konszern hamarosan ismerteti konkrét szanálási terveit. Várható, hogy a németországi gyárak üzemi tanácsa ugyancsak állást foglal az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla