szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína, az Egyesült Államokat megelőzve - tavaly először - a világ legnagyobb autópiacává vált - jelentették be 2009. évi végleges adatok alapján hétfőn Pekingben.

A kínai autógyártók szövetségének (CAAM) közlése szerint a tavalyi évben az eladások 46,15 százalékkal nőttek, a termelés 48,3 százalékkal emelkedett, s elérte a 13,79 millió darabot. A személyautó értékesítés 53,93 százalékkal nőtt, elérte a 10,33 millió darabot. Az Egyesült Államokban 13,64 millió autót adtak el tavaly. 

A legtöbb gépkocsit a Shanghai Volkswagen, a FAW Volkswagen és a Shanghai General Motors adta el, két kínai-német, illetve egy kínai-amerikai vegyesvállalat.

A CAAM helyettes vezetőjének nyilatkozata szerint a kínai piac bőséges tartalékokkal rendelkezik, még mindig kevés kínai családnak van saját tulajdonú autója. Az iparág - véleménye szerint - további gyors növekedésére lehet számítani, már csak azért is, mert továbbra is a nemzetgazdaság egyik tartópillérének számít.

Kína 2010. január elsejétől némileg módosított korábbi ösztönző intézkedésein és 7,5 százalékos forgalmi adót vetett ki az 1,6 literes, illetve annál kisebb motorral rendelkező gépkocsikra, s az adó így 2,5 százalékponttal emelkedett a korábbi 5 százalékról. Ez azonban még mindig kevesebb, mint a fogyasztást ösztönző tavaly januári központi intézkedések bevezetése előtti 10 százalék.

A kínai államtanács idén is fenn kívánja tartani az autóipar élénkítését, köztük a gépkocsik cseréjének támogatásával. Vidéken például 5 ezer jüanig (135 ezer forint) terjedő támogatásra számíthatnak azok, akiknek új autójában 1,3 literes motornál kisebb van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet