szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán Nissan autógyártó negyedéves jelentésében csökkentette a teljes pénzügyi évre várható profit-előrejelzését. A 2014 márciusáig tartó pénzügyi év első felében a Nissan a vártnál rosszabbul teljesített a fejlődő gazdaságú országok piacain, és meghibásodások miatt számos modelljét vissza kellett hívnia javításra, ami növelte a kiadásokat.

A legyártott autók száma alapján a második legnagyobb japán autógyártónak számító Nissan működési eredménye 19 százalékkal esett a naptári év harmadik negyedévében, miközben a nyeresége 1,9 százalékkal nőtt és 107,8 milliárd jent tett ki. A teljes éves várható nyereséget azonban 420 milliárd jenről 355 milliárd jenre csökkentette a cég.

A Nissan harmadik negyedéves bevétele 16 százalékos növekedéssel 2 523 milliárd jenre emelkedett, míg egy évvel korábban 2168 milliárd jen volt. A 2011-es japán természeti katasztrófák után a Nissan volt az első nagy japán autógyártó, amelynek sikerült teljesen újraindítania a gyártást. A többi gyártónál is jóval agresszívabban terjeszkedett külföldön, hogy csökkentse a túlzottan erős jen hatását pénzügyi mérlegére.

Emiatt azonban a Nissant a többi japán autógyártónál érzékenyebben érintette az előző évben Kínában meghirdetett bojkott a japán autók ellen. A kínai eladások visszaestek, és csak 2013 márciusa után kezdtek el újra növekedni. A kínai növekedés viszont kulcsfontosságú a gyártó számára, ha el akarja érni 2017-es célkitűzését, hogy 8 százalékos részesedést szerezzen a világpiacon.

Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója szerint csökkentek az eladásaik Oroszországban, Ausztráliában, Indonéziában, Thaiföldön és Brazíliában. Egyszerre kilenc üzemet építenek, vagy fejlesztenek, ami jelentős költséggel járt. Ghosn szerint most nem olyan jó a gyártó helyzete, de hosszú távon megfelelően alkalmazkodni tudnak a kihívásokhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert