szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klasszikus Mini első ízben 1959-ben gurult ki az utakra, 2014-ben pedig a harmadik generációs új MINI folytatja a legendás kisautó sikertörténetét.

A klasszikus Mini első ízben 1959-ben gurult ki az utakra, 2014-ben pedig a harmadik generációs új MINI folytatja a legendás kisautó sikertörténetét. A márka és rajongói a Nemzetközi Mini Találkozón, az angliai Kent megyében ünnepelték az 55 éves évfordulót. Amikor 1959. augusztus 18-án megérkezett a piacra a legelső klasszikus Mini, valószínűleg még senki sem gondolta, hogy a forradalmi kisautó koncepciója az autóipar egyik sikertörténetévé válik.

©

55 évvel ezelőtt egyszerre két modell debütált a nagyközönség előtt, amelyek mindössze pár külsőségben különböztek egymástól: a Morris Mini Minor és az Austin Seven. A tervező, Alec Issigonis kisautója egyszerre volt egyszerű és ötletes: az apró külső méretek mögött már akkoriban hangulatos és élhető méretű utastér rejtőzött, négy üléssel. A legendás kisautó azonban mindezeken felül kiváló vezetési tulajdonságaival és alacsony üzemanyag-fogyasztásával is hódított, és ezek az elmúlt több mint fél évszázad során csak tovább javultak.

©

A márka egyediségét rejtő alapelveket 2001-ben a BMW Group erősítette meg, amikor feltámasztotta a legendás márkát az új MINI első generációjával: a kiváló koncepció hamar népszerű lett a rajongók és az új ügyfelek körében egyaránt. A MINI azóta is a korábbi, 20. századi generációk értékeit egyesíti a 21. századi autógyártás követelményeivel. A modellpaletta ma is számos különleges képviselőből áll, kezdve a klasszikus felépítésű MINI-től, a MINI Clubman, a MINI Cabrio, a MINI Coupé és a MINI Roadster modelleken át egészen a négykerékhajtással is rendelhető „nagytestvérekig”, mint a MINI Countryman és a MINI Paceman.

©

Az idei Nemzetközi Mini Találkozót (International Mini Meeting, IMM) július 31. és augusztus 3. között az angliai Kent megyében rendezték meg, ahol a klasszikus Mini és az új MINI tulajdonosai közösen ünnepelték a legnépszerűbb brit kisautó 55. születésnapját. A Mini Club Hungary 43 fős csapattal vett részt a találkozón, klasszikus és új MINI-kel egyaránt. Két éve a magyar márkaklub szervezhette meg Balatonfüreden a nagyszabású nemzetközi eseményt. „Az angliai találkozón sétálva csapatunk nagyon barátságos és meleg fogadtatásra lelt a nemzetközi Mini kedvelők körében, mert a magyarok által 2012-ben szervezett rendezvényre egyöntetűen az eddigi legjobb világtalálkozóként emlékeztek a résztvevők” – nyilatkozta Varga „Gojo“ Gábor, a Mini Club Hungary tagja.

A márka születésnapján kívül a részvevők megünnepelték a Mini Moke megjelenésének ötvenedik és a Mini Clubman piacra bocsátásának negyvenötödik évfordulóját is, a tulajdonosok pedig számtalan különlegességet mutattak be, így többek között egy 1960-as évjáratú klasszikus Mini Clubman Estate modellt, egy 1984-es klasszikus 25 Special Edition Minit és egy utolsók között legyártott, 2000-es évjáratú klasszikus Minit is.

Az első Nemzetközi Mini Találkozót 1978-ban rendezték meg Németországban, és azóta minden évben más ország ad otthont a nagy bulinak. A következő találkozó Litvániában lesz, míg Angliában a szavazásra jogosultak eldöntötték, hogy a 2016-os IMM-et Belgium rendezheti meg.

©
©
©
©
©

 

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!