szerző:
hvg.hu

A fejlesztésének köszönhetően jelentősen csökkenhet a teherautó üzemanyag-fogyasztása.

Miközben már nemcsak a személyautók, de a teherszállítás terén is elektromos meghajtásban gondolkodnak a kutatók, van egy terület, amire eddig nem sok figyelmet fordítottak: a szemétszállítás. A kukásautókra legtöbbször csak akkor gondol az ember, ha épp egy szűk utcában tartják fel a forgalmat, a Tesla Motors társalapítója szerint azonban fontos ezek modernizálására is gondolni.

A Trucks beszámolója szerint a nemrég tartott WasteExpón mutatkozott be a Mack legújabb fejlesztése, a Mack Trucks LR, ami egy különleges hibridet takar. Az új, Route névre keresztelt hajtáslánc technológiája a regeneratív töltési technológiában rejlik, ami a fékezési energiát alakítja elektromos árammá. A 730 kWh-s teljesítménnyel mintegy 38 km-t tud tisztán elektromos üzemmódban megtenni a gép, ami jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményezhet.

©

Ian Wright, a technológiát kifejlesztő Wrightspeed tulajdonosa szerint mivel a szemeteskocsi munka közben gyakran fékez, a gép folyamatosan képes töltenie önmagát. Ezzel nemcsak a kevesebb üzemanyagot fogyaszt a gép, de a környezetet érintő terhelés is csökken, ami egy belváros esetében például kifejezetten üdítő lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Földrengés volt Olaszországban

Földrengés volt Olaszországban

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"