szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A most zajló kis ipari forradalom két slágerterméke az elektromos autó és a 3D-s nyomtatás.

Az elektromos autózás még mindig pionír korszakában van, ahol hetente bukkannak fel újabb és újabb gyártók a világ lekülönbözőbb szegleteiből. Százból, minden bizonnyal jó, ha egyről fogunk hallani pár év múlva is, de ettől függetlenül nagyon izgalmasak a koncepciók, amelyekkel a többség kísérletezik.

Most egy cseh vállalkozás terméke a 4ekolka hívta fel magára a figyelmet, amely nemcsak, hogy elektromos, de 3D-nyomtatású.

A prágai startup vezetője Petr Chladek, aki az autó dizájnere egyben, elmondta, hogy az együléses koncepció mögött az autózási szokások állnak, miszerint az autósok 60 százaléka egyedül ül a kocsiban, miért kéne pluszban 1000 kilót szállítania egy autónak a semmiért. A másik, hogy felmérések szerint a jelenlegi európai autósok 80 százaléka nagyjából 50 kilométert autózik hétköznaponta.

A 4ekolka teljesen feltöltve 200 km-t tud megtenni a 9.6 kilowatt-órás akkumulátorával, a csúcssebessége 55km/h. A prototípus ára 12 ezer dollárjába került a vállalkozásnak, amelynek felét az akkumulátorra és annak vezérlésére költöttek. Ugyanakkor, még nem tisztázottak a tényleges technikai paraméterei a kocsinak, akárcsak az, hogy mennyi ideig tart gyártani.

Persze a 3D-nyomtatású autó sem teljesen újdonság, a Local Motors már tavalyelőtt megcsinálta a mutatványt, hogy egy kiállítás keretében három nap alatt kinyomtattak egy autót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben