szerző:
MTI

Az egész évre szóló autópálya-matricák érvényességi idejének megváltoztatására készülnek Szlovákiában. Az éves matricákat a jövőben nem a naptári évre, hanem a megvásárlástól számított 12 hónapra lehet majd megvenni - közölte a pozsonyi Pravda.

Szlovákiában az idén januárban váltották fel a hagyományos autópálya-matricákat ezek elektronikus változatai, a most tervbe vett újítás is ehhez kötődik. Az elektronikus rendszer bevezetésével ugyanis lehetővé vált, hogy az éves matricák érvényességi idejét ne a naptári évhez kössék. A módosítás bevezetésének időpontja még nem ismert.

Szlovákiában az egész éves autópálya-matricák 13 hónapig, az adott év januárjától a következő év január végéig érvényesek. A tervezett változtatás ezt megszüntetné, ugyanakkor sok autós számára mégis kedvezőbb lenne, mivel azok, akik év közben vásárolnak egész éves matricát, nem veszítenének el az érvényességi időből esetenként több hónapot.

A változtatás indokoltságát a statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen míg a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) idén januárban több mint 480 ezer egészéves autópálya matricát adott el, addig szeptemberben csupán mintegy 7800-at.

Szlovákiában a legrövidebb időre szóló, tíznapos matricáért 10 eurót kell fizetni, a 30 napos 14, az egyéves pedig 50 euróba kerül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!