szerző:
Demeter Péter

Nehéz eldönteni, hogy mi az elkeserítőbb: az, ahogyan a kamerás bírságolás hatékonysága rámutat, hogy milyen sokan hagyják figyelmen kívül a KRESZ-t, vagy a bírságok sokkoló összege, netán a hivatalok egymásnak ellentmondó jogértelmezése a bírságolásról. Mindenesetre most egy újabb helyszín jelentkezett be rettegett pénzbehajtóként.

Folytatásos teleregénnyé válik lassan a fővárosban a kamerás bírságolási gyakorlat, amely az elmúlt hónapokban pörgött fel igazán. Az első komolyabb visszhangja a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében kirakott kamerának lett.

Mostanra, naponta 3-4-5 levelet kapunk olvasóktól főleg egy új helyszínnel a XIII. kerület Lehel-csarnok – Bulcsú utcai kihajtójával kapcsolatban is. Az olvasóink esküsznek arra, hogy itt „régebben” lehetetett balra kanyarodni, nem volt ebből gond, most viszont a napokban többen kaptak 50 ezer forintos csekket, mert kamera lefotózta őket, hogy szabálytalankodnak. Az olvasók többek közt azt is kifogásolják, hogy még csak felvételt sem mellékelnek a csekkhez, hanem, ha valaki kíváncsi, mit is követett el, csak a kerületi ügyfélszolgálatukon és személyesen lehet megtekinteni az ominózus 50 ezres fotót.

Megkérdeztük néhány dologról a XIII. kerület közterület-felügyeletét. Elsőként mindjárt azt, hogy mióta és miért van kint a balra kanyarodást tiltó tábla. A válaszban azt írták, hogy a balra kanyarodás 2014. február 4. óta tilos. Ennél is érdekesebb, hogy az önkormányzat állítása szerint a balra kanyarodást tilalmáról nem ők, hanem a Budapest Közút Zrt. döntött régebben is. A forgalomfigyelő kamera idestova háromnegyed éve van a csarnok oldalán is kihelyezve, egész pontosan 2016 júliusában szerelték fel.

Az igazán megdöbbentő talán itt is a szám, hogy hány autós futott bele, vagy ha úgy fogalmazunk hagyta figyelmen kívül a KRESZ-t. Az elmúlt egy hónapban – sőt, csak március hónapban – összesen 843 esetben szabtak ki bírságot a kötelező haladási irány megszegése miatt. Egyébként itt részben a közteresek jelenlétében, részben kamerázás alapján történt a bírságolás – tudtuk meg.

A balra kanyarodást tilalmára egyébként így próbálják meg felhívni a figyelmet:

©

Rákérdeztünk arra is, hogy az önkormányzat kameratérképén miért nem látható ez a forgalomfigyelő-kamera. Mint elmondták a letölthető kameralistán rajta van, térképre valóban nem került fel.

Fizetni, vagy ellenállni?

Az autósok – legalábbis a megbírságoltak – helyzetét nem könnyíti meg a városvezetés, hivatalok sőt a szakjogászok vitája sem, hogy most mi is a helyzet. Jogos a bírság, vagy sem, fizessünk, vagy sem? Tarlós István főpolgármester szerint például, a közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem csak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést. A legtöbb esetben nem ez történik, hanem egy szobában ülve, a kamera felvétele alapján büntet, ez szabálytalan – fejtette ki. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta az üggyel kapcsolatban, a kormány mindenkit arra buzdít, hogy a törvényeket tartsák be, bár ez nem azt jelenti, hogy nincsenek rossz szabályok.

Kovács Kázmér az Autóklub ügyvédje szintén elmondta álláspontját: speciális előírásai vannak az olyan kamerafelvételnek, ami alapján eljárás indulhat. A kamerának meg kell felelnie a jogszabályban meghatározott többletkövetelményeknek, mint például „a felvétel megmásíthatatlansága, meghatározott időn belül a rendőrségre kell kerülnie a képnek, csak a készülék felbontásával lehet hozzáférni az adatokhoz, a törlés is csak bizonyos követelmények esetén lehetséges.” Hozzáteszi: ezt a hatóság sem fogja tudni igazolni. Adott esetben végül a bíróság fogja eldönteni, hogy a kamera ilyen volt-e. Ugyanakkor, ha egy megbüntetett autós befizeti a büntetést, nincs jogorvoslati lehetősége – mondta az ügyvéd.

Az ORFK tudja

A szerdai nap fejleménye, hogy az óbudai önkormányzat kitett a honlapjára egy közleményt, amely szerint a szabályszegésről a felvételek a gépjárműről a vonatkozó jogszabályban (az 18/2008. (IV. 30.) GKM rendeletben) foglaltaknak megfelelő ellenőrző berendezéssel készülnek. Az ellenőrző berendezéssel (ami nem azonos a térfigyelő kamerával) készített felvételek adatainak zárt folyamata és azok megmásíthatatlanságának biztosítása megfelel a hatályos jogszabályoknak, állítja a kerület.

Bár nem a XIII. kerületi önkormányzatra szánt válaszként, mégis az ügyhöz kapcsolódva futott be szerdán az ORFK állásfoglalása, amely az Indexnek  azt közölte, hogy szerintük a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt. Igaz – tennénk hozzá – a rendőrség azt nem részletezi, ők mire alapozzák, hogy az önkormányzat kamerái nem felelnek meg a feltételeknek. Hogy végeredményben az ORFK a sajtónak küldött válaszára hivatkozhat-e majd egy autós, arra nem vennénk mérget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

Sokkoló hírek a luxushüttéből: idén Davost is utolérte a klímaváltozás

Sokkoló hírek a luxushüttéből: idén Davost is utolérte a klímaváltozás