szerző:
hvg.hu

Tényleg van, aki még mindig nem veszi észre, vagy csak nem akarja betartani a Bécsi út - Szépvölgyi út kereszteződésében lévő, jobbra kanyarodási tilalmat?

A budapesti autósok, a városvezetés, a közterületesek és mindenfajta bírságolási gyakorlat ütközője lett pár hét alatt az elhíresült, bekamerázott Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződés, illetve több hasonlóan működő pénzszivattyú. A megszokásból, vagy nemtörődömségből vezetők közt mára van olyan autós, aki 8-9, vagy akár 15 darab 50 ezres bírságot kapott, mire rájött, mit hibázott el az új forgalmi rendben.

Mivel a kedélyek nem nagyon csillapodnak, a témában megkérdeztük az illetékes III. kerületnél, mostanában, amikor szinte minden nap benne van ez a téma a hírekben, vagyis 2017. március 13. és március 26. között hány autóst bírságoltak, illetőleg rögzítettek a térfigyelő kameráik szabálytalan jobbra kanyarodás miatt a Bécsi út-Szépvölgyi út kereszteződésében.

Az önkormányzat válasza szerint csak ebben a két hétben is 755 autós volt, aki nem vette figyelembe, a három helyen is kitáblázott kanyarodási tilalmat. Aki az elmúlt két hétben nem hallott erről, azon igazán csodálkozni lehet, most talán majd fog, hiszen a főpolgármester például már polgári engedetlenséget is felvető kijelentést tett, miszerint ne fizessenek az itt megbírságolt autósok.

Nem ma készült a hvg.hu videója, hanem tavaly nyáron, de úgy tűnik, ma is aktuális:

Tarlós István éppen ma jelentette ki megint, a közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem csak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést. A legtöbb esetben nem ez történik, hanem egy szobában ülve a kamera felvétele alapján büntet, ez szabálytalan - fejtette ki.

Szerencsére, korábbi levelünkben mintegy előre tudakolva, szintén megkérdeztük az óbudai közterület felügyeletet, hogyan is történik a bírságok kiszabása. Azt mondták, a térfigyelő kamera felvétele is felhasználható a közigazgatási eljárásban. Hangsúlyozandó, hogy az ilyen esetekben használt kamerák nem térfigyelő kamerák, hanem közlekedési ellenőrző berendezések, amelyek pontosan azt a célt szolgálják, mint a VÉDA, rögzítik a szabályszegést, és ennek nyomán történik a bírságolás.

Ráadásul Tarlós azt állítja, hogy alamuszi módon változtatták meg a táblázást ezeken a helyszíneken. Miközben - ahogyan videónkból is kiderül - a Bécsi úti táblázás már közel egy éve megváltozott, célja az volt, hogy a Szépvölgyire kanyarodásnál feltorlódó kocsik ne tartsák fel a fonódó villamost. A másik érzékeny területen, az Evező utca-Lajos utca kereszteződésénél pedig a Google Street View tanúsága szerint legalább 2014 óta tilos balra kanyarodni.

Óbuda ehhez azt is hozzátette, hogy a kerület 2006 után egyetlen egy táblát sem helyezett ki fővárosi engedély nélkül. A III. kerületi Önkormányzat táblakihelyezés kapcsán csak javaslattal élhet, abban az esetben, amikor a Főváros helyez ki táblát, pedig csak tudomásulvételi lehetősége van. Magyarán elég szokatlan számon kérnie a fővárosnak, hogy miért kezdék el azokat szankciónálni, aki figyelmen kívül hagyja a közlekedési szabályokat? Hozzátették azt is, hogy véleményük szerint a fővárosi közterület- felügyelet feladata lenne, hogy a fővárosi tömegközlekedés zavartalanságát biztosítsa.

Alapvetően mindhárom helyszínen, a Kolosy térnél, a Bécsi úton és a Szépvölgyi úton is elsősorban a budai fonódó kiépítése kapcsán, azaz a főváros által megváltoztatott forgalmi rend miatt volt és van szükség a forgalmi rend biztosítására. Hasonló, helyszín az utóbbi időben egyébként a Bécsi út 134-nél lévő kereszteződés, ahol a Baumax felé lehett fordulni balra, de már nem. Igaz, itt személyesen bírságolnak a közteresek.

A legtöbben azt kifogásolják, hogy a közigazgatási bírság nem differenciál, vagyis a hat gyereket minimálbérből nevelő család is 50 000 forintot fizet. A bírság díjtételét (összegét) viszont nem a 3. kerületi Önkormányzat állapítja meg, hanem kormányrendeletben rögzített, vagyis a legmagasabb rendű jogszabály rögzíti.

Pető György – a Föri – a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője jelezte, a főpolgármester valószínűleg élni fog felterjesztési jogával, hogy a jogszabályokban egyértelművé tegyék a bírságolhatóságot, valamint a szabályszegésre most még kötelezően kirovandó. Ugyanakkor - tette hozzá mindehhez Magyar György ügyvéd az ATV-naki Tarlóst követi, az könnyen járhat úgy, hogy leszerelik a rendszámát és a végrehajtó elviszi a kocsiját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a lista, ezeket árverezik el Andy Vajna tárgyai közül

Itt a lista, ezeket árverezik el Andy Vajna tárgyai közül

Egy ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a "választáson"

Egy ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a "választáson"

Több százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek

Több százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Újabb 90 napos kegyelmet kapott a Huawei Amerikától

Újabb 90 napos kegyelmet kapott a Huawei Amerikától

Belefulladunk a sorozatokba, és élvezzük

Belefulladunk a sorozatokba, és élvezzük