szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán gyártó érkezőben lévő új erőforrása egyesíti egymással a két motortípus előnyeit.

Az elmúlt években alaposan megismertük és ezzel egy időben meg is szerettük a Mazda úgynevezett Skyactive motorjait, melyek hamarosan generációváltáson fognak átesni. Már az elsőgenerációs Skyactive erőforrások is igen jó hatásfokkal rendelkeznek, a második generáció pedig minden eddiginél szerényebb fogyasztással és igen visszafogott károsanyag-kibocsátással kecsegtet.

A nemes egyszerűséggel Skyactive 2 névre hallgató új erőforrások az előzetes információk szerint úgynevezett kompressziós gyújtású homogén töltésű motorok (Homogeneous Charge Compression Ignition) lesznek. A HCCI nem egy új technológia, azonban eddig még egyetlen autógyártó sem tudta sorozatgyártásba vinni ezt a benzin- és dízelmotorok előnyeit egymással kombináló megoldást.

A dízelmotorokból ismert kompressziós gyújtás lényege, hogy a dugattyú annyira összesűríti a levegőt, hogy az abba befecskendezett üzemanyag már külön gyújtószikra nélkül robbanásszerűen elég. A gyújtógyertya nélküli benzinmotor a megszokott aránynál így sokkal több levegővel égeti el az adott mennyiségű üzemanyagot, ezáltal csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

Az elődjénél 30 százalékkal jobb hatékonysággal kecsegtető első Skyactive 2 motor várhatóan az ősszel bemutatkozó új Mazda 3-ban fog bemutatkozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák