szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kell és nem is szabad megijedni, ha vezetés közben hirtelen egy kemény vihar közepében találjuk magunkat.

Hasznos tanács, hogy ha közeledik a vihar, akkor érdemes kihúzni a konnektorból a nagy értékű elektromos berendezéseket, így például a televíziót és a számítógépet, hiszen a villámlás okozta túlfeszültség komoly károkat tehet bennük. De mit tegyünk akkor, ha a villámok az autónk közelében cikáznak, és mi bent ülünk a kocsiban?

Először is érdemes megőrizni a nyugalmunkat, ugyanis az autónk karosszériája ilyenkor Faraday-kalitkaként viselkedik. Mivel fémből készült, külső elektromos erőtér nem hatol be rajta, és mivel sem mágneses tér, sem elektromos tér nincs a belsejében, a bezárt autóban ülő emberek biztonságban vannak.

Villámláskor azonnal fel kell húzni az oldalablakokat és be kell csukni a tetőablakot. Ezenkívül érdemes odafigyelni arra, hogy ne érjünk hozzá a fém karosszériához, de ez utóbbi nem jelent igazán gondot, hiszen a modern autók utastere általában teljesen be van burkolva.

Nyitható tetejű autóknál mihamarabb be kell csukni a tetőt, ami még akkor is védelmet biztosít a villámlás ellen, ha nem fémből, hanem szövetből készült. Labortesztek bizonyítják, hogy a szövettetőben lévő fém merevítések, a szélvédőkeret és a bukókeret megfelelő védelmet biztosítanak villámcsapás ellen. Hasonlóképpen a fémvázas, műanyag borítású lakókocsikban sem kell aggódnunk a villámlások miatt.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliós bánatpénzt kaphatott a kirúgott szakszervezetis a Suzukitól

Milliós bánatpénzt kaphatott a kirúgott szakszervezetis a Suzukitól

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot