szerző:
hvg.hu

Megérkezett a bajor márka legújabb divatterepjárója, a negyedik generációs X5-ös.

A BMW 1999-ben dobta piacra első SUV kategóriás modelljét, a nemrégiben általunk a vadonatúj X3-assal együtt kipróbált első generációs X5-öst. 2006-ban kijött a második generáció, 2013-ban pedig megérkezett az azóta is forgalomban lévő harmadik kiadás. A korosodó típus most megkapta az utódját, a nemrégiben napvilágot látott fotók révén már előre megszellőztetett negyedik generációs immár hivatalosan is bemutatkozott.

A kereskedésekbe idén novemberben begördülő vadonatúj X5-ös 3,6 centiméterrel hosszabb és 6,6 centiméterrel szélesebb az elődjénél, ami minden korábbinál nagyobb beltérrel kecsegtet. Nem mellesleg a tengelytávolság is 4,2 centiméterrel nőtt, és immár 2,975 méteres.

A design nem lett merőben új, hanem egyfajta evolúciónak tekinthető a kifutó modelljének külcsínjéhez képes, az új X5-ös több tekintetben a nemrégiben kijött X4-esre emlékeztet.

©

Motorok terén a 30d jelenti a belépőszintet, mely 265 lóerős teljesítményt és 620 Nm-es nyomatékot szabadít rá a négy kerékre. A benzines erőforrásokat kedvelők számára készül a 40i változat a maga 340 lóerős teljesítményével és 450 Nm-es nyomatékával.

Később érkezik a 400 lóerős és 740 Nm-es 50d, és biztosra vehető, hogy már javában folyik a 600 lóerőnél is erősebb M változat fejlesztése is.

A 18-22 colos kerekeken gördülő új X5-ös alapáron LED-fényszórókat vonultat fel, felár ellenében pedig 600 méterre elvilágító lézerlámpa is rendelhető hozzá. Ebben a típusban debütál a gyártó 7.0-s operációs rendszerét futtató vadonatúj fedélzeti számítógépe, mely a mai trendeknek megfelelően két darab 12,3 colos kijelzőn jeleníti meg a digitális műszereket és az egyéb információkat.

©

Az autó különböző funkció nemcsak a kijelző nyomkodásával, hanem többek közt hangparancsokkal és gesztusokkal is elérhetők. Említést érdemel továbbá az okostelefonos nyitási/indítási lehetőség, a továbbfejlesztett sávtartó és parkoló asszisztens, a 3D grafikás új HUD, a nyolc gyári parfümillat, a 8 centiméteres karosszéria emelést/süllyesztést lehetővé tevő légrugózás, illetve a négyféle üzemmódot támogató offroad csomag.

A kizárólag nyolcsebességes automataváltóval szerelt új BMW X5 (G05) csomagtartója 645 literes és az ülések ledöntésével egészen 1860 literig bővíthető. A hazai listaárak egyelőre ismeretlenek, német források szerint a legolcsóbb X5-ös valamivel 70 ezer euró (22,2 millió forint) alatt fog elstartolni.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól