szerző:
hvg.hu

Fél éven át 20 ember dolgozott azon, hogy elkészüljön a világ legvadabb autójának 1:1 arányú változata – Legóból. A kocsi rádásul nemcsak tökéletes másolat, de még működik is.

Az elmúlt években már jó néhány példát láthattunk arra, hogy a Lego előszeretettel készíti el a különböző autók kicsinyített másolatát, amit aztán sok ezer darabból a gyerekeknek (de inkább a felnőtteknek) kell összerakniuk. Megcsinálták már korábban

Persze az ilyen autókat összerakva melyik gyerekne/felnőttnek ne jutna eszébe, hogy milyen jó lenne, ha ezek a Lego-járgányok 1:1 arányúak lennének, és bele lehetne ülni valamelyikbe. Hasonlóra már láttunk is példát, amikor 500 ezer legókockából épített valaki egy Toyotát, de a 280 ezer legókockából álló McLaren se volt csúnya. Most azonban nem a lelkes rajongók, hanem maga a Lego gondolta úgy, hogy valami igazán nagyot dob, és elkészíti a Bugatti Chiron 1:1 arányú változatát. Ráadásul nem is akármilyet, hanem egy

működő változatát.

Az autót mintegy 1 millió építőkockából rakták össze, amibe még egy működő motort is szereltek – amit természetesen szintén Legóból építettek fel. Igaz, az eredeti 1500 lóerőhöz képest ez "csak" 5,3 lóerős, amivel nagyjából 19 km/h-ra lehet gyorsítani az autót. Elméletileg azonban akár a 28,8 km/h-t is simán hozná a kocsi, de hát ki az, aki be merné vállalni, hogy szétesik egy ilyen profin felépített kasztni? Az autó egyébként nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk, a súlya ugyanis mintegy 1360 kg.

©
©

A projekten 20 ember dolgozott mintegy 6 hónapon át, mire sikerült az 1800 darabot (kormány, spoiler, lámpák stb.) egyetlen autóvá formálniuk. A motorhoz egyébként 2304, a váltóhoz 4032, míg a tengelyhez 2016 darab építőelemet használtak fel.

Persze volt néhány elem, amit nem lehetett Legóból megépíteni: ilyen például a kerék, amit speciálisan erre az alkalomra készítettek, a kocsi 90 százaléka azonban Legóból van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!