szerző:
hvg.hu

Jeges útfelületen csak az apró szögekkel felvértezett abroncsokkal lehet relatíve normálisan közlekedni, de ezek használata nem mindenhol engedélyezett.

Az autósoknak a nedves útfelület csúszósabb mivolta, illetve az aquaplaning veszélye miatt már esőben is óvatosabban kell vezetniük, mint száraz időben. Havas körülmények mellett pedig a sofőröknek még jobban oda kell figyelniük a kormány és a pedálok kezelésére. Hideg aszfalton és havas úton remek szolgálatot tesznek a téligumik, azonban ónos esőben és lefagyott utakon ezek az abroncsok sem sok tapadást biztosítanak.

Jeges úton lényegében csak azokkal a speciális gumikkal lehet relatíve normálisan közlekedni, melyek felületéből megannyi apró fémdarab áll ki. Ettől függetlenül senkinek sem ajánljuk a szöges gumik hazai használatát, Magyarországon ugyanis tilos ilyen abroncsokkal közlekedni, arról nem is beszélve, hogy szerencsére csak ritkán és rövidebb útszakaszokon lehet szükség ilyen kerekekre.

A környező országokban azonban bizonyos feltételek mellett engedélyezett a szöges gumik használata. Ilyen például a szomszédos Ausztria, ahol október elejétől május végéig lehet ilyen abroncsot szerelni a 3,5 tonnánál könnyebb járművekre. Ez esetben a legnagyobb megengedett sebesség 100 km/h.

Az olaszoknál, a franciáknál, az oroszoknál és a skandináv országokban is engedélyezett a szöges gumis közlekedés. Ennek használati feltételei országonként eltérőek, és az ilyen gumikkal szerelt autók hátsó részére általában egy egyedi matricát kell felragasztani.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna