szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Carlos Tavarest, a PSA elnökét kérdezték arról, egymásra találhat-e a francia konszern és az FCA, Fiat-Chrysler-csoport?

„Minden lehetőség nyitott, mert ha pénzt keresel akkor továbbra is te irányíthatod a jövődet, álmodhatsz bármiről” - mondta Carlos Tavares, a Genfi Autószalon egyik kerekasztal beszélgetésén, amelyen megkérdezték a két csoport közötti lehetséges szövetségről. Az autóipari vezető jelezte, hogy a PSA "nem különösebben" aktívan keresi a partnereket, de az ajtó nyitva áll a potenciális partnerek számára.

Tavares azt mondta, hogy 2030-ig autóipar igen nehéz időszakon megy keresztül, de ha az összeolvadásokat megfelelően menedzselik, akkor egyes márkák/csoportok nagyon megerősödhetnek. Emlékeztetett Sergio Marchionne, az FCA egykori főnökének szavaira, aki feltételezte, hogy hamarosan csak 5 vagy 6 autóipari óriás számára lesz hely a világon. Hogy minderre nem véletlen tért ki Tavares, az valószínű.

©

A Peugeot-Citroen-DS-Opel (PSA) szövetség 2018-ban rekord nyereséget ért el és a pénzügyi eredmények akár történelmiek is nevezhetők, abban a tekintetben, hogy az Opel, amely két éve a francia csoport tagja, évtizedek után először volt nyereséges.

A PSA helyzete azért nehéz, mert a csoport legnagyobb piaca 80 százalékos részaránnyal Európa, egy olyan piac, amely nagyon gyorsan változik, ráadásul a Brexit nem sok jóval kecsegtet senki számára. A szövetségesként felmerült Fiat-Chrysler (FCA) viszont erősen jelen van az Egyesült Államokban, nyilván első sorban a Chrysler, Jeep márkáknak köszönhetően. Minedezek fényében talán szintén nem annyira váratlan, hogy a franciák nemrégiben bejelentették, hogy 28 év után, visszatérnek az észak-amerikai piacra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!